Живот у Србији

 

Привремени и стални боравак у Србији

Визе нису потребне за држављане земаја чланица ЕУ, земље кандидате за чланство у ЕУ, и за многе друге земље ако боравак у Србији траје мање од 90 дана.  

Странци који желе да живе у Србији морају да добију привремени боравак и визу типа Д. У року од 24 сата од уласка у земљу, они су обавезни да се региструју у полицијској станици на територији пребивалишта. Осим тога, они који имају право на боравишну дозволу морају да поднесу захтев Секретаријату унутрашњих послова на чијој територији је странац регистровао своје боравиште. Потребно је око три недеље да се обради захтев, а привремена дозвола боравка издаје се на период до једне године. По истеку привременог боравка, она се може продужити за још годину дана. Власник боравишне дозволе је такође дужан да обавести локалну полицију о свакој промени адресе.

Визе више нису потребне за: земље чланице ЕУ, земље кандидате за чланство у ЕУ, и већину других земаља, уколико бораве у Србији мање од 90 дана. Дакле, држављани следећих држава - Албанија, Андора, Аргентина, Аустралија, Аустрија, Белгија, Белорусија, Боливија, Босна и Херцеговина, Бразил, Бугарска, Канада, Чиле, Костарика, Хрватска, Куба, Кипар, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Света Столица, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Израел, Јапан, Република Кореја, Казахстан, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Македонија, Малта, Мексико, Монако, Монголија, Црна Гора, Холандија, Норвешка, Нови Зеланд, Пољска, Португалија, Румунија, Руска Федерација, Сан Марино, Сингапур, Сејшели, Швајцарска, Шведска, Словенија, Шпанија, Словачка, Тунис, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Уругвај и САД могу посетити Србију у било ком тренутку. За грађане других земаља, неопходно је прибавити позивно писмо које је одобрила надлежна институција у циљу добијања визе. Како би започели рад у Србији, странцима се мора одобрити привремени боравак, као и одобрење за запошљавање.

Држављани ЕУ, као и они из Швајцарске, Норвешке и Исланда, сада могу да путују у Србију само са личним картама. Људи из ових земаља који посјећују Србију са важећим личним картама моћи ће да остану у земљи до 90 дана.

За све информације у вези са пребивалиштем и боравиштем у Србији контактирајте најближу амбасаду / генерални конзулат или www.mfa.gov.rs и www.mup.gov.rs.

 

Смештај

Водећи хотелски ланци, бутик хотели, приватне смештајне јединице и апартмани испуњавају очекивања и најсофистициранијих клијената.

Један број хотела у Србији, без обзира да ли припадају светским хотелским ланцима или недавно приватизованим хотелима, могу да задовоље највише стандарде пословних корисника. Већина српских хотела су са 3 и 4 звездице, а многи од њих су у процесу приватизације, као начину да се подигне квалитет услуга. Велики број приватних бутик хотела са 4 и 5 звездица недавно је отворен у Београду, Новом Саду и Нишу. Цене варирају у великој мери од једног до другог и крећу се од око € 50 до € 300 / по ноћењу.

Информације о хотелима и приватном смештају могу се наћи на: www.hotels.rswww.srbijahoteli.com i www.expatserbia.com

 

Саобраћајна инфраструктура

Авионом можете лако стићи до свих делова Европе у року од 2 сата и све међународне дестинације су доступне директно или са преседањем

Авио саобраћај

WHY_INVEST2a

Друмски саобраћај
 
WHY_INVEST2b

 

Авионом можете лако стићи до свих делова Европе у року од 2 сата и све међународне дестинације су доступне директно или са преседањем.

Унутар града, може путовати користећи јавни превоз, такси или рент-а цар.

Трошкови такси услуга варирају од једног до другог града. У Београду, старт кошта око 1,5 €, док је цена по километру 0,6 €. Трошкови такси услуга у осталим градовима су знатно нижи. Трошкови изнајмљивања аутомобила су слични као и у другим земљама и зависе од врсте аутомобила и трајања периода изнајмљивања.

Када путујете аутомобилом по Србији, требало би имати у виду цене горива и путарина. Цене горива су на нивоу оних у суседним земљама, око 1,3 € за дизел и бензин гориво.

За паркирање у центру Београда, може се користити одређена површина или паркиралишта. Улични паркинг се може користи само до максимално 3 сата радним данима и суботом, а недељом је бесплатан. Што се тиче паркирања у гаражи, накнада износи око 0,7 € по сату.

 

Међународне школе

За наставак школовање ваше деце или вас, можете изабрати неке од бројних реномираних међународних школа акредитованих у Србији.

Поред државних школа у Србији које не захтевају школарине, постоји већи број приватних школа које задовољавају потребе и захтеве страних држављана који живе у Србији. Оне нуде предшколско, основно и средње образовање на неколико страних језика (енглески, немачки, италијански, француски и руски). Већина ових програма су уведени у последњих неколико година, са порастом међународне заједнице у Србији. Школе су мање са мањим групама ђака те на тај начин могу да се усредсреде на сваког ученика појединачно. Програми се углавном заснивају на наставним плановима САД-а или Велике Британије и програма са међународно признатим испитима.

Поред основног и средњег образовања, Србија нуди све већи број страних универзитета који отварају своје филијале у Београду. Они нуде Бацхелор анд Мастер степене образовања пратећи наставне планове и програме матичних факултета. Све ове студије могу се комбиновати тако да део образовања проведете у матичној земљи факултета.

За више информација посетите www.expatserbia.com

 

Култура и забава

“Wорлд Травел Гуиде” је у 2010. означио Србију као једну од најатрактивнијих дестинација у источној Европи, Лонелy Планет је означео Београд као једног од водећих светских градова за забаву у 2012. години док је “НY Тимес Стyле Магазине” препознао Београд као последњу градску успешну причу у 2013. години.

Богат културни живот већих градова Србије гарантује странцима угодан боравак у нашој земљи. Велики избор културних догађаја одражава живу креативну снагу и духовно богатство нашег народа. Сваке године одржавају се бројне свечаности које негују традицију Србије, обичаје, фолклор, и рукотворине, укључујући и чувени Драгачевски сабор трубача у Гучи  (www.guca.rs). Београд је домаћин неколико важних фестивала, као што су: Београдски интернационални театарски фестивал - БИТЕФ (www.bitef.rs), Међународни филмски фестивал - ФЕСТ (www.fest.rs), Београдски летњи Фестивал - БЕЛЕФ-(www.belef.rs), Београдски Фестивал Игре - БДФ (www.belgradedancefestival.com) и Београдски међународни музички фестивал- БЕМУС (www.bemus.rs). Србија је такође дом званично "Најбољег фестивала" коју додељује Еуропан Фестивал Аwардс 2014, Еxит фестивал  (www.exitfest.org), који окупља преко 200.000 људи годишње. Поред тога, постоји низ филмских и позоришних фестивала у другим градовима, као што су они у Новом Саду, Нишу, Врњачкој Бањи, Ужицу и на Палићу.

Београд нуди један од најзанимљивих ноћних живота у Европи са различитим активностима укључујући и светске опере, концерте и позоришне представе. Постоје бројна позоришта која нуде различите уметничке правце: од театра у покрету и савременог плеса са најновијим домаћим и међународним представама. За вечерњи излазак, можете изабрати између вечере уз живу музику у боемској четврти Скадарлија, опуштање у једном од градских модерних кафића, на сплаву, или уживање у растућој клупској сцени.

Београд је такође кандидат за 2020. Европску престоницу културе (www.beograd2020.com).

За више информација, погледајте интернет презентацију Туристичке организације Београда www.tob.rs