VESTI

Firme iz Srbije na međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća u Berlinu

Feb 05, 2019

Beograd, 5. Februar, 2019. godine - Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, organizuju nastup 10 domaćih kompanija na međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća "Fruit Logistica 2019" koji će se održati u Berlinu od 6. do 8. februara 2019. godine.

U okviru nacionalnog štanda Srbije, pod jedinstvenim brendom "Serbia Does Fruit", predstaviće se 10 kompanija: SELECT FRUIT iz Subotice, PIK JUŽNI BANAT iz Bele Crkve, FOREST FOOD iz Kruševca, PDM AGRO-FRUIT iz Pudaraca, ĆIRIĆ AGRO MĐŽ iz Titela, AGRO TRUST iz Pećinaca, kao i firme sa sedištem u Beogradu: EKOFUNGI, D.V.A SAGAL AGRAR, HLADNjAČE BRESTOVIK i PUREBERRY. Pored kompanija, na sajmu će biti prisutni i predstavnici Asocijacije jabučara "Serbia Does Apples", kao i grupacije borovničara.

Na sajmu "Fruit Logistica 2019" srpski proizvođači predstaviće svoje proizvode na nacionalnom štandu Srbije površine 112 kvm u hali B City Cube.

PKS i RAS uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu organizuju nastup domaćih kompanija, sa ciljem promocije domaće privrede, podrške izvoznicima i povezivanja sa partnerima u inostranstvu. Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

 "Fruit Logistica" (www.fruitlogistica.com) je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu koji se ove godine održava 26. put u Berlinu. U 2018. godini na sajmu je izlagalo 3.239 kompanija i organizacija iz oko 84 zemalja, a prisustvovalo je preko 78.000 posetilaca iz 130 zemalja. Ova izložba predstavlja skup uvoznika i izvoznika, proizvođača svežeg voća i povrća, veleprodaje i maloprodaje, transportnih i logističkih stručnjaka.

Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini, period januar – septembar, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Saveznom Republikom Nemačkom iznosila je 3639,8 miliona evra. Ukupan izvoz u pomenutom periodu je iznosio je 1473.7 miliona evra, a ukupan uvoz 2166.1 miliona evra. U odnosu na isti period 2017, uvoz je porastao za 370,8 miliona evra. Izvoz je porastao za 44,2 miliona evra. Ukupna razmena je povećana za 415 miliona evra.