Informacione tehnologije i međunarodne poslovne usluge

Ukratko

  • Srbija – dom za 1.600 inovativnih informacionih kompanija koje zapošljavaju više od 14.000 ljudi;
  • Microsoft je u Srbiji otvorio svoj četvrti razvojni centar na svetu, koji je vremenom prerastao u inovacioni centar;
  • Ekspertiza u izradi najzahtevnijih softverskih i hardverskih rešenja.

„Bio sam zaista impresioniran Srbijom – skrivenim draguljem poslovnog sveta.“

Jeff McCroskey, VP Services, NCR Europe

O sektoru

Kako svetsko tržište informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) nastavlja da se razvija, Srbija je sve češće prepoznata kao geografski i strukturalno odlično rešenje i alternativa postojećim tržištima. Izuzetan izbor kvalitetnih stručnjaka, konkurentni troškovi radne snage, razvijene komunikacijske mreže i odlično znanje engleskog jezika su samo neke od prednosti koje opredeljuju međunarodne kompanije da svoje poslovanje prošire i na Srbiju.

Obrazovanje inženjera u Srbiji je izuzetno kvalitetno, imajući u vidu i činjenicu da prosećno 33% diplomiranih studenata dolazi upravo sa tehničkih fakulteta. Kao predmet, IKT postoje na 35 visokoobrazovnih institucija, od kojih je 16 državnih, 6 privatnih i 13 državnih visokih stručnih škola. Ove institucije se nalaze u 18 gradova, što omogućava ogromnu bazu studenata. Imajući u vidu rastuću potrebu za IKT, obrazovne institucije u Srbiji se suočavaju sa povećanim interesovanjem mladih za studije iz ove oblasti s jedne strane, kao i sa rastućim potrebama tržišta, s druge strane. Najveći broj diplomiranih studenata uspeva da nađe angažman na IKT tržištu u Srbiji, mada je tzv. “odliv mozgova” i dalje prisutna pojava.

Rame uz rame sa prehrambenom i automobilskom industriijom, informaciono-komunikacione tehnologije su postale jedan od stubova domaće ekonomije. Veliki broj kompanija iz ove industrije poseduje izuzetne tehničke veštine i znanja kojim su uspele da privuku partnerstva sa inostranim firmama i na taj način zauzele mesto u nišama ovog IKT tržišta.

Srbija se nalazi na 40. mestu liste najvećih svetskih izvoznika softvera. U 2013. godini, Srbija je izvezla softverskih usluga u vrednosti od oko 230 miliona evra, što je rast od 30% u poređenju sa godinom pre, kao i rast od 165% u odnosu na 2008. Vrednost lokalnog tržišta se procenjuje na dodatnih 400 miliona evra.