Automobilska industrija

Ukratko

  • Vrhunsko tehničko obrazovanje na svim nivoima koje rezultira dostupnošću visoko kvalifikovanih kadrova;
  • Savršen geografski položaj za efikasno servisiranje tržišta EU, SEE i Bliski istok;
  • Dovoljan kapacitet za još obimniju proizvodnju.

„Atraktivnost lokacije, logističke prednosti, dostupnost kvalifikovane radne snage, i izuzetna podrška Vlade Republike Srbije i lokalne uprave su glavni razlozi zašto se Bosch Group odlučila da investira u Republiku Srbiju”.

Jovanka Jovanović, generalni menadžer Robert Bosch d.o.o Srbija

O sektoru

Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a počeci su vezani za 1939. godinu kada je u Kragujevcu, srpski proizvođač motornih vozila Zastava započela proizvodnju automobila po FIATlicenci. Dobavljači Zastave su proizvodili pod strogim standardima proizvodnje što im je omogućilo da rade sa mnogim proizvođačima automobila kao što su Mercedes, Ford, Opel i PSA.

Automotive

Danas, automobilska industrija je jedan od najistaknutijih sektora u Srbiji, koji je od 2001. godine privukao skoro 10% ukupnog iznosa stranih direktnih investicija. Do sada je u ovaj sektor investiralo oko 60 međunarodnih kompanija, koji su uložili više od 1,7 milijardi evra i otvorili preko 27.000 radnih mesta. Automobilska industrija Srbije svojim proizvodima snabdeva skoro sve veće evropske i neke azijske proizvođače automobila.

Proizvodnja delova za šasije, naročito točkova i delova za vešanje su najistaknutije aktivnosti u industriji. Električne komponente su druga dominantna proizvodna grupa koja obuhvata akumulatore i električne instalacije kao najvažnije proizvode. Takođe, proizvodnja uglavnom livenih delova za motore od izuzetnog je značaja, zajedno sa kovanim i mašinskim delovima poput osovina, diskova, ventila i zamajaca. Danas, automobilska industrija doprinosi izvozu zemlje u iznosu od oko 2,1 milijarde dolara.

Najveća i najvažnija investicija u sektoru je projekat FIAT, ne samo zbog velikog iznosa investicije, već i činjenice da je privukla dolazak velikog broja proizvođača auto-delova u Srbiju. To je verovatno najvažniji investicioni projekat u poslednjih 20 godina, a svakako budući pokretač rasta srpske privrede. FCA Srbija je u 2014. godini proizveo preko 100.000 vozila FIAT 500L i generisao skoro 1,4 milijarde evra prometa, čime je zauzeo prvo mesto na listi najvećih izvoznika u Srbiji. Veći deo proizvedenih automobila je izvezen na tržišta SAD i EU, tržišta.