VESTI

Vinarije iz Srbije na sajmu vina i alkoholnih pića u Dizeldorfu

Mar 18, 2019

Beograd - 18. mart, 2019. godine - Devet domaćih kompanija i ove godine, u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije, predstavljaju svoje proizvode na najvećem međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića PROWEIN 2019. 

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PКS), organizovale su nastup devet domaćih kompanija na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN“ 2019 koji se održava od 17. do 19. marta 2019.

U Paviljonu 15, na nacionalnom štandu br. J61 površine 42,5m² svoje proizvode predstavljaju: JIT-INŽENJERING AGRO iz Erdevika, VINARIJA ALEКSANDROVIĆ iz Topole, VINARIJA LASTAR iz Rekovca, VINARIJA ZVONКO BOGDAN iz Subotice, VINO BUDIMIR iz Aleksandrovca, PP ERDEVIК iz Erdevika, VINARIJA ALEКSIĆ iz Vranja, VINARIJA TEMET iz Lozovika i VINARIJA VIRTUS iz Žabara.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte. Učešće srpskih vinarija na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi i svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Sajam godišnje poseti preko 60 hiljada posetilaca iz 133 zemalja, od čega su 94% stučni posetioci, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 6.870 izlagača iz 64 zemalja.

RAS i PКS drugu godinu za redom organizuju nastup domaćih kompanija. Na prošlogodišnjem  sajmu, bilo je prisutno 6.870 izlagača iz 64 zemlje, i preko 60.000 posetilaca. Na sajmu su izlagale glavne vinorodne zemlje poput Italije (1.700 izlagača), Francuske (1.550 izlagača), Nemačke (990 izlagača) kao i izlagači iz SAD, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Australije i Novog Zelanda. Nacionalni štand Srbije bio je lociran u hali broj 15 među evropskim izlagačima.

Savezna Republika Nemačka je jedan od vodećih partnera Republike Srbije u spoljnotrgovinskoj saradnji i jedan od najvećih investitora. Privredna saradnja se odvija se kroz robnu razmenu, bankarsko-finansijsku saradnju, ulaganje stranih partnera, oplemenjavanje, kompenzacione poslove, saradnju u oblasti saobraćaja, turizma, prenos visoke tehnologije, promet u slobodnim zonama, edukaciju srpskih stručnjaka, donacije i slično.

Iz Srbije je u Nemačku, u 2018. godini izvezeno je robe u vrednosti od oko 1.942,2 miliona evra (rast od 2,8%) čime je Nemačka, sa učešćem od 11,9% u ukupnom izvozu Srbije, dospela na 2. mesto liste zemalja u koje Srbija izvozi.

Uvoz iz Nemačke iznosio je 2.942,2 miliona evra (rast od 19,9%), prema čemu je Nemačka, sa učešćem od 13,4% u ukupnom uvozu, na 1. mestu liste zemalja iz kojih Srbija uvozi. Najveći uvozni proizvodi Srbije iz Nemačke u 2017. godini su motorna vozila, lekovi, aluminijum i legure aluminijuma, žice od bakra, električni motori snage do 37,5 W, motorna vozila za prevoz robe.

Brošuru možete pogledati OVDE.

  
  
  
  
  
Nastup sprskih kompanija na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića Prowein 2019, Foto: Braca Nadeždić