VESTI

Potpisan ugovor o saradnji između dva fakulteta i kompanije "Brose"

Oct 16, 2020

Studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu imaće priliku da praktična znanja stiču u proizvodnim pogonima i razvojnom centru renomirane nemačke kompanije "Brose"

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa predstavnicima ove kompanije Romanom Strahosom i Tomasom Španglerom, potpisali su dekani visokoškolskih ustanova prof. dr Radivoje Mitrović i prof. dr Milo Tomanović.

 

 

Posle potpisivanja sporazuma prodekan za naučno istraživačku delatnost Mašinskog fakulteta Aleksandar Simonović izjavio je da će saradnja podrazumevati i okvir za unapređenje obrazovanja i pripremu kadrova za jednu visoko tehnološku kompaniju kakva je Brose, ali i učešće u razvojnim projektima i naučno istraživačkom radu.

“Za nas je posebno zadovoljstvo činjenica da kompanija Brose ne samo da ovde otvara proizvodni pogon već i razvojni centar koji će formirati i razvijati uz pomoć naših inženjera i stručnjaka. To je pokazatelj da mi školujemo kvalitetan kadar na svetskom tržištu radne snage”, naveo je Simonović.

On je još rekao da se Brose bavi autoindustrijom čiji smer razvoja trenutno ide kao novoj vrsti – električnim vozilima, te da očekuje razvoj u tom smeru.

Pre sklapanja sporazuma, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa izvršnim direktorom ove prestižne kompanije Urlihom Šrikelom, koja je započela izgradnju fabrike auto-moto delova u Pančevu i planira zapošljavanje 1.100 radnika i ulaganja u Srbiji od najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine.

Ona je istakla da je cilj i vizija Vlade podsticanje upravo ovakvih vrsta investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra, a što se u isto vreme podudara sa ekonomsko-strateškim prioritetima Vlade Srbije, a to je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama.

 

Šrinkle je obavestio da će prva faza gradnje fabrike u Pančevu biti završena 2021. godine, a proizvodnja će početi krajem sledeće godine.

Premijerka Brnabić naglasila je da je uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji, pre svega sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom, kao što je učinila kompanija „Brose“, od suštinske važnosti jer je jedan od ciljeva Vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima.

Izvršni direktor Brose Urlih Šrikel kazao je da od ukupno 1.100 radnika koje će zaposliti, 460 njih će biti sa visokom stručnom spremom, što je više od 40 odsto ukupnog broja. On je dodao da će osim proizvodnih pogona, fabrika imati i odeljenje koje će se baviti razvojem, zbog čega su i neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera.