VESTI

Otvoren Javni poziv za učešće u Programu podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija

Nov 25, 2022

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za učešće u Programu podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2022. godini

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK) je višegodišnji program usmeren na jačanje poslovnih kapaciteta domaćih privrednih društava kako bi postali dobavljači velikih multinacionalnih kompanija ili proširili postojeću saradnju sa MNK.

Program je namenjen proizvođačima u sektoru automobilske industrije, uređaji i komponente za automobilsku industriju (plastika, guma, mašine i oprema) kao i proizvodnji etiketa/bar kodova za potrebe automobilske industrije, sektoru obrade metala, potom proizvođačima mašina i opreme za druge namene, sektoru gume i plastike, proizvođačima kućnih aparata i delova kućnih aparata, kao i sektoru električnih i elektronskih sistema i elemenata električnih i elektronskih sistema.

Za učešće u Programu mogu se prijaviti privredna društva registrovana u Srbiji koja ispunjavaju ili mogu ispuniti uslove za uključenje u lanac dobavljača MNK, kao i ona privredna društva koja se već nalaze na listi dobavljača multinacionalnih kompanija i aktivni su dobavljači. Ukupan budžet programa iznosi 200.000.000,00 RSD.

Obezbeđena su bespovratna sredstva za kupovinu i instalaciju proizvodne i procesne opreme visokih performansi, kupovinu opreme za ulaznu kontrolu sirovina, međufaznu kontrolu kvaliteta proizvodnje u toku i kvaliteta gotovih proizvoda, nabavku neophodnog specifičnog novog alata ili pribora i adaptaciju proizvodnih hala. Takođe, sredstva mogu biti opredeljena za izradu i implementaciju softverskih rešenja u cilju optimizacije postojećih proizvodnih procesa, sertifikaciju sistema kvaliteta prema zahtevima specifičnih industrijskih standarda, konsultantsku podršku za optimizaciju proizvodnih procesa, uvođenje i unapređenje korporativnog upravljanja, za uključivanje tj. uvođenje pravila, procedura i izveštavanja u vezi sa ESG faktorima, pripremu koja prethodi sprovođenju terenskog uvida u poslovne performanse od strane MNK ili uvođenje sistema kvaliteta prema zahtevima standarda, pripremu plana poslovnog razvoja i konsultantsku podršku za usklađivanje sa zahtevima zelene industrije. Ovim programom omogućena je i refundacija bespovratnih sredstava za troškove terenskog uvida u poslovne performanse, troškove godišnjeg ulistavanja na referentne interaktivne platforme, troškove samostalnog izlaganjana na međunarodnom sajmu dobavljača kao i troškove plaćanja premije osigranja od opšte odgovornosti za štetu, odnosno osiguranje od odgovornosti iz delatnosti za štetu pričinjenu trećim licima i/ili osiguranja od odgovornosti za proizvode i/ili osiguranja od povlačenja robe.

Sve informacije o Programu i prijavi možete pronaći OVDE.

Poziv je otvoren do 24. januara 2023. godine.