JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM OPŠTEM PRIVREDNOM SAJMU U TIRANI „TIRANA INTERNATIONAL FAIR 2021“, TIRANA, ALBANIJA

 

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, na osnovu Ugovora o zajedničkoj organizaciji nastupa domaćih privrednika na međunarodnom opštem privrednom sajmu „TIRANA INTERNATIONAL FAIR“ 2021 Tirana, Albanija zaključenog dana 19.10.2021. godine između Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije i Pravila o učestvovanju na sajmu od 01.10.2020. godine, zajednički objavljuju

 

 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE

NA MEĐUNARODNOM OPŠTEM PRIVREDNOM SAJMU U TIRANI

„TIRANA INTERNATIONAL FAIR 2021“, TIRANA, ALBANIJA

 

 

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem Međunarodnom opštem privrednom sajmu „TIRANA INTERNATIONAL FAIR 2021“ koji se održava u Tirani, Albanija, u periodu od 1. do 4. decembra 2021. godine.

Tržište Albanije veoma je interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa albanskim partnerima. Znatan broj domaćih privrednih subjekata planiraju da osnuju predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava.

Za srpsku privredu Albanija je tržište sa značajnim mogućnostima, na kojem se beleži višegodišnji rast robne razmene. Tokom 2020. godine izvoz na tržište Albanije porastao je za 10%, uprkos problemima koje je poslovanju u svetu donela pandemija virusa korona, dok je tokom prvih 6 meseci 2021. godine, izvoz je povećan po stopi od skoro 30%, u odnosu na prethodnu godinu.

Bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini, zajedničkom tržištu rada, smanjenju čekanja na granicama, doprinosi i regionalna inicijativa, „Otvoreni Balkan“.

Opšti privredni sajam „TIRANA INTERNATIONAL FAIR 2021“ je dobra prilika da domaći izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i  izlagačima iz drugih zemalja.

Međunarodni sajam privrede u Tirani je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji koja okupilja izlagače iz više od 20 zemalja. Tokom 2019. godine sajam je posetilo više od 20.000 posetilaca. Budući da je ovaj sajam po profilu opšti, na njemu će se predstaviti proizvodi poljoprivredne i prehrambene industrije, metalske i građevinarske industrije, automobilske industrije, visokih tehnologija, kao i usluge od bankarstva do turizma.

Troškove zakupa prostora i izgradnje štanda snose organizatori, dok izlagači snose troškove participacije za učešće izlagača u troškovima nastupa na sajmu u okviru nacionalnog štanda u iznosu od 1.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja profakture.

U cenu participacije uključen je i transport i špedicija eksponata, kao i korišćenje prevodilaca (albansko-srpski) tokom trajanja sajma. Izlagači samostalno organizuju i snose troškove puta i smeštaja.

Pravo na učešće na ovom sajmu u okviru nacionalnog štanda imaju privredna društva i preduzetnici registrovani u Republici Srbiji koji se bave proizvodnjom ili preradom iz sektora industrije koji mogu biti zastupljeni na sajmu.

Popunjena, potpisana, overena i skenirana prijava kao i skenirano Uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza primaće se do petka 5. novembra 2021. do 16.30 časova, a šalju se elektronskom poštom na e-mail: region@pks.rs  i bojana.lalovic@pks.rs

Original uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza i doprinosa, zajedno sa popunjenom, potpisanom i overenom prijavom neophodno je poslati poštom na adresu: Privredna komora Srbije, ul. Resavska 13-15, 11000 Beograd, sa naznakom: Centar za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja, za Jovanku Ćalinu- Prijava za sajam TIRANA INTERNATIONAL FAIR 2021.

U slučaju da se na javni poziv prijavi manje od 7 privrednih subjekata organizatori zadržavaju pravo da bez ikakvih posledica otkaže nastup. U slučaju prijavljivanja većeg broja učesnika prednost u rangiranju će zavisiti od:

  • visine ostvarenog izvoza u prethodnoj godini,
  • uspešnosti nastupa na prethodnim sajmovima u organizaciji Agencije ili Komore,
  • postojanja novog dizajnerskog rešenja, novog proizvoda, proizvodnog procesa i sl,
  • vremena podnošenja prijave

 

Ispunjenost uslova i izbor izlagača utvrđuju organizatori u skladu sa Pravilima o učestvovanju na sajmu. 

Za sve neophodne informacije, možete kontaktirati predstavnike Privredne komore Srbije – Tatjanu Beuk na broj 011/3300-912; 066/875-1161 i Bojanu Lalović na broj 011/3300-919; 064/875-12-64 ili predstavnika Razvojne agencije Srbije - Ines Novosel na broj 011/3398-774 i 069/3397-621.

 

Prateća dokumentacija:

  1. Poziv za učešće na sajmu
  2. Prijava za sajam
  3. Pravila o učestvovanju