JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA 23. MEĐUNARODNOM SAJMU PRIVREDE U MOSTARU, BOSNA I HERCEGOVINA

 

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, na osnovu Ugovora o zajedničkoj organizaciji nastupa domaćih privrednika na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, Bosna i Hercegovina, zaključenog dana 19.01.2022. godine između Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije i Pravila o učestvovanju na sajmu od 26.10.2021. godine, zajednički objavljuju

 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE

NA 23. MEĐUNARODNOM SAJMU PRIVREDE U MOSTARU,

BOSNA I HERCEGOVINA

 

 

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem 23. Međunarodnom sajmu privrede koji će se održati u Mostaru, Bosna i Hercegovina, u periodu od 5. do 9. aprila 2022. godine.

Tržište Bosne i Hercegovine vodeće je izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koji dostiže vrednost od oko 2,3 milijardi evra i suficit domaće privrede od skoro 780 miliona evra godišnje. Osim geografske blizine i pozitivnih trendova u obimu rasta robne razmene, na tržištu BiH, mogućnosti za plasman domaćih proizvoda su znatno veće.

Nastup na Mostarskom sajmu dobra je prilika da domaći izlagači predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Bosne i Hercegovine ali i treća tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Mostarski sajam privrede (www.mostar-fair.com/bs/sajam_gospodarstva) je po broju izlagača i posetilaca, jedan od najuspešnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini, koji na prostoru od oko 30.000m2 okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja iz regiona i Evropske unije, a ove godine zemlja partner biće Mađarska.

Budući da je ovaj sajam po profilu opšti, predstaviće se proizvodi iz metalske i građevinske industrije, poljoprivredne i prehrambene industrije, automobilske industrije i drugih, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma. Tokom trajanja sajma, održaće se i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

Izlaganje u okviru nacionalnog štanda je bez nadoknade, a izlagači samostalno organizuju i snose troškove puta, smeštaja i transporta eksponata. Ovaj vid podrške je obligacioni, pa će samim tim svakom izlagaču biti omogućena saradnja u punom kapacitetu sa organizatorima tokom priprema i trajanja samog sajma.

Organizatori snose troškove zakupa prostora, izgradnje štanda i pratećih promotivnih aktivnosti.

Pravo na učešće na sajmu privrede u Mostaru, u okviru nacionalnog štanda Srbije, koji će ove godine biti na površini od 150 m2, imaju privredna društva i preduzetnici registrovani u Republici Srbiji koji se bave proizvodnjom i preradom u sektoru prehrambene industrije, industrije nameštaja, građevinske industrije, tekstilne industrije, metalske i mašinske industrije.

Popunjena, potpisana, overena i skenirana prijava kao i skenirano Uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza primaće se do utorka, 22. februara 2022. godine, a šalju se elektronskom poštom na e-mail: bojana.lalovic@pks.rs   i tatjana.beuk@pks.rs .

Original uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza i doprinosa, zajedno sa popunjenom, potpisanom i overenom prijavom neophodno je poslati poštom, na adresu: Privredna komora Srbije, ul. Resavska 13-15, 11000 Beograd, sa naznakom: Centar za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja, za Jovanku Ćalina -  Prijava za sajam Mostar 2022. 

Rok za dostavljanje prijava je do utorka, 22.2.2022. godine, do 16 časova.

 

U slučaju da se na javni poziv prijavi manje od 5 privrednih subjekata organizatori zadržavaju pravo da bez ikakvih posledica otkaže nastup. U slučaju prijavljivanja većeg broja učesnika prednost u rangiranju će zavisiti od:

  • visine ostvarenog izvoza u prethodnoj godini,
  • uspešnosti nastupa na prethodnim sajmovima u organizaciji Agencije ili Komore,
  • postojanja novog dizajnerskog rešenja, novog proizvoda, proizvodnog procesa i sl,
  • vremena podnošenja prijave.

 

Ispunjenost uslova i izbor izlagača utvrđuju organizatori u skladu sa Pravilima o učestvovanju na sajmu.

Za sve neophodne informacije, možete kontaktirati predstavnike Privredne komore Srbije – Bojanu Lalović na broj: 011/3300 919 i 066/ 875 1264; Tatjanu Beuk Pirušić na broj: 011/3300-912 066/875-1161 ili predstavnika Razvojne agencije Srbije - Ines Novosel na broj 011/3398-774 i 069/3397-621.

 

PRATEĆA DOKUMENTACIJA:

  1. Javni poziv
  2. Prijava za sajam
  3. Pravila o učestvovanju na sajmovima