VESTI

JAPANSKI JAZAKI OTVORIO FABRIKU U ŠAPCU

Sep 26, 2017

Japanska kompanija „Jazaki“ (Yazaki) danas je u Šapcu otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione kompanije „Dajmler“ (Daimler), u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Otvaranju su, pored predsednika Srbije, prisustvovali i v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, ministar privrede Goran Knežević, predsednik "Jazaki" korporacije Šinđi Jazaki, predsednik "Jazaki Evropa" Bo Inge Anderson, ambasador Japana Đuići Takahara, predstavnik kompanije "Dajmler Traks Ingo Etišer" i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

"Jazaki" je već zaposlio više od 350 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli do 1.700 radnika u našoj zemlji. Investicija je vredna oko 25 miliona evra, ukupna površina fabrike je 29.488 metara kvadratnih, a fabrički krug se prostire na oko sedam hektara u industrijskoj zoni. U sklopu fabrike se nalazi proizvodni pogon, kancelarije, magacin, kantina i zdravstvena ambulanta. 

Planirani godišnji izvoz je oko 120 miliona evra.

Vučić je na otvaranju izjavio da u vreme krize nije lako doći do investitora, ali da je Srbija u tome uspela. On je naveo da je posebna vrednost u slučaju ove fabrike "spoj Japanaca i Nemaca". Predsednik Srbije je pozvao japanske investitore da i u narednim godinama otvaraju fabrike u Srbiji, a tek onda da razmišljaju o nekoj drugoj zemlji.

"Jazaki" je trenutno najveća fabrika u Šapcu i jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji. Gradnja fabrike je počela prošle godine i trajala je 258 dana, i od juna je počeo da radi i Trening centar za obuku zaposlenih u Srbiji.

Reč je o globalnoj kompaniji sa sedištem u Japanu, koja je osnovana 1929. godine, posluje na oko 500 lokacija i ima više od 200 fabrika. Prvenstveno JE angažovana u industriji automobilskih komponenti, a glavna delatnost je proizvodnja elektronskih komponenti za kamione OEM za evropsko tržište.

Najveći deo proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije, "Jazaki" trenutno ima proizvodne pogone u 44 zemalja sveta i 444 proizvodnih i drugih lokacija, sa blizu 280.000 zaposlenih na globalnom nivou.

„Yazaki Europe“ upravlja sa 33.000 zaposlenih u 21 zemlji i sa 18 proizvodnih pogona i 5 R&D centara.