VESTI

Trinaest srpskih kompanija u Dubaiju

Feb 19, 2019

18. februara, 2019. godine – Trinaest srpski kompanija predstavlja svoje proizvode na najvećem svetskom sajmu hrane, pića i ugostiteljstva Gulfood u Dubaiju.

Srpske prehrambene kompanije i ove godine, u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije, predstavljaju svoje proizvode na Gulfood sajmu u Dubaiju, koji se održava od 17. do 21. februara.

Na najvećem svetskom sajmu hrane, pića i ugostiteljstva, među 5.000 izlagača iz 186 zemalja sveta, Srbija ima svoje predstavnike - 13 kompanija koje izlažu i šest koje imaju status posetilaca.

Na nacionalnom štandu Srbije, u Hali Šeik Said, svoje proizvode predstavljaju: "Zdravo organic", "Master fruits", "PIK Bečej", "Bahus", "PIK Južni Banat", "ITN Group", "PIP Novi Sad", "Nektar", "Benlian food", "Mundorama", "Bernstein doo", "Damar confit" i sirana "Jovanović".

Posetioci Gulfood-a mogu da se upoznaju sa širokim asortimanom srpskih proizvoda: od sokova i sokića za najmlađe, preko pirinčanih i kukuruznih pločica, pirinčane kaše, džemova, energetskih napitaka, svežih srpskih tartufa i proizvoda od tartufa, do ajvara, voća, povrća, tortilja i vrhunskih sireva.

U svojstvu posetilaca na Gulfood-u su kompanije "The Truffles CO. ltd", "Tisacoop LTD", "BMD", "Agranela", "Agropartner" i "Mirotin Tisa".

Sajam Gulfood 2019 otvorio je šeik Hamdan Bin Rašid el Maktum, zamenik vladara Emirata Dubai i ministar finansija UAE. Ambasador Srbije u UAE, Stanimir Vukićević posetio je štand Srbije i razgovarao s predstavnicima kompanija o mogućnostima plasmana proizvoda na tržište UAE i šire.

S obzirom na to da Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda, od čega 50 odsto ponovo izvoze u zemlje Zaliva i istočnu Afriku, ulazak na ovo tržište predstavlja dugoročno obezbeđivanje poslovanja svim proizvođačima hrane i pića iz sveta.

Uspeh kompanija iz Srbije tokom prošlogodišnjeg nastupa potvrdili su izvozni poslovi vredni više od dva miliona evra, dok su predstavnici srpskih firmi održali više od 430 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz UAE, drugih zemalja Bliskog istoka i ostalih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.

Najveće interesovanje za naše proizvode pokazali su potencijalni partneri iz Dubaija, Omana, Katara, Rusije, Kanade, Najrobija, Indije, Egipta, Saudijske Arabije, Bahreina, Kine i Južne Koreje, navodi se u saopštenju.