VESTI

Свечано пуштена у рад прва фабрика Lianbo Precision Technology у Европи

Apr 25, 2024

Компанија Jiangsu Lianbo Precision Technology производи металне делове за све врсте мотора у аутоиндустрији, док су најпознатији клијенти ове компаније Volkswagen, Bosch, Brose, Audi, ZF i Nidec

 

Кинеска компанија, Lianbo Precision Technology, свечаном церемонијом је отворила своју прву фабрику ван граница Кине. У радној зони Каћ, у Новом Саду на 14.000 квадратних метара кинеска компанија уложиће преко 57,4 милиона евра, а до 2026. запослити 500 радника.

Отварању фабрике присуствовали су градоначелник Џенђанга Шухаи Шу и представници компаније Jiangsu Lianbo, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, актуелни потпредседник Владе и министар одбране у техничком мандату Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, као и представници Развојне агенције Србије и партнери.

Генерални директор компаније Lianbo Ћингпонг Шо, приликом обраћања присутнима истакао је да је компанија разматрала више европских земаља, али и да је Србија стратешки одабрана локација.

„Имали смо прилику да изградимо производну базу у Европи и после више процена решили смо да дођемо у пријатељску Србију. Наша мисија је да у будућности постанемо стандард у глобалној индустрији брзе производње делова за моторе и водећи светски добављач услуга у аутомобилској индустрији. Наша жеља је да постанемо сигуран и поуздан глобални партнер од највећег поверења за наше бројне клијенте.“, казао је Шо.

Амбасадор Републике Кине у Србији Ли Минг, изразио је задовољство због нове кинеске инвестиције и истакао да сарадња две земље из године у годину све  боља, те да је од 2022. године Кина највећи страни инвеститор у Србији.

Са амбасадором се сложио и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је потврдио да многе кинеске компаније послују у Новом Саду.

Милош Вучевић, актуелни потпредседник Владе и министар одбране, нагласио је да Србија наставља да негује челично пријатељство са Републиком Кином. Вучевић је истакао да је данашња церемонија последица озбиљног рада и јасне стратегије.

Компанија JIANGSU LIANBO PRECISION TECHNOLOGY је основана 2011. године. Светски је лидер у производњи металних делова за моторе у аутомобилској индустрији. Производи компаније су намењени индустрији електричних возила, укључујући различите типове статора и ротора за моторе возила вacисоког нивоа, а који се користе првенствено за EV погонске моторе, A/C системе, DSG моторе, ABS моторе, као и моторе серво управљача, пумпи за уље, седишта итд.

У 2022. години компанија је остварила приход од око 100 милиона евра, а главни купци су реномиране компаније као што су Volkswagen, Audi, NIO, Xpeng, Bosch, Brose, Nidec, Valeo, Nexteer, Mahle, ZF, Delta, Schaeffler, Hasco, Vitesco, Borgwarner, FDM, Inovance.

 

  

  

  

  

ФОТО ТАНЈУГ/НЕНАД МИХАЈЛОВИЋ