VESTI

STUDENTI PREDSTAVILI IDEJE ZA RAZVOJ REGIONA SRBIJE

Jun 27, 2017

 

BEOGRAD – 27. juna, 2017. godine - Petnaest najboljih projektnih ideja studenata za regionalni razvoj predstavljeno je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), od kojih će sedam najboljih, po oceni stručne komisije, dobiti u ponedeljak, 3. jula, nagrade iz ukupnog nagradnog fonda Razvojne agencije Srbije (RAS) od čak četiri miliona dinara.

Konkurs za izbor najboljih projektnih ideja RAS je raspisao krajem decembra prošle godine, a prijavilo se ukupno 69 timova iz cele Srbije.

„Na osnovu pristiglih radova možemo slobodno reći da Srbija može da bude ponosna na mlade generacije koje će učestvovati u kreiranju budućnosti naše zemlje. Kažu da se uspeh profesora meri uspehom njihovih studenata, te ovom prilikom želim da čestitam i svim profesorima koji svakodnevno utiču na razvoj potencijala studenta i usmeravaju njihove kapacitete u pravom smeru“, kazala je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić prilikom otvaranja skupa.

Predsednik SANU i predsednik žirija prof dr Vladimir Kostić je, u obraćanju studentima, naveo da će se stručna komisija potruditi da kritično, odgovorno i objektivno proceni njihove radove, kao i da će njihove ideje dati onaj doprinos koji je Srbiji neophodan.

Najbolje rangirani projekat biće nagrađen sa milion dinara, drugoplasirana ideja sa 800.000 dinara, a trećeplasirana sa 600.000 dinara.

Sa po 400.000 dinara biće nagrađeni projektni timovi u posebnim kategorijama: najbolje brending rešenje, rešenje za najbolji uticaj na životnu sredinu, rešenje za najbolji doprinos novom zapošljavanju i rešenje za najbolji uticaj na razvoj zajednice.

Ideja konkursa je predstavljanje investicionog projekta u jednom regionu ili delu regiona u Republici Srbiji, kao potencijalnoj mogućnosti privrednog razvoja, prvenstveno regionalnog, ali i sveukupnog.

Pored predsednika SANU, članovi stručne komisije su ministar privrede Srbije Goran Knežević, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić.

Među članovima stručnog žirija su i sekretar Odeljenja društvenih nauka SANU prof. dr Časlav Ocić, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Bojan Joksimović, direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac i direktor Sektora za regionalni razvoj RAS Slobodan Petrović.