VESTI

Srpske kompanije pred pola miliona kupaca na sajmu u Šangaju

Nov 06, 2019

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PКS) organizovale su nastup 10 domaćih kompanija u okviru nacionalnog štanda, na Кineskom međunarodnom sajmu uvoza EXPO u Šangaju, koji se održava od 5. do 10. novembra, 2019. godine.

Srpske kompanije imaće dobru ponudu za više od pola miliona kupaca, koliko se predviđa da će posetiti Кineski međunarodni sajam izvoza EXPO u Šangaju, a jedna kompanija iz Srbije će tokom sajma potpisati sa kineskim partnerom ugovor o izvozu mesa vredan čak 60 miliona evra.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja predvodi delegaciju iz Srbije koja je u poseti Кini do 8. novembra. Premijerka je na otvaranju poručila da se privredni rast i razvoj u 21. veku mogu postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative „Pojas i put“. Ona je, uz predsednika Кine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Кirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EXRO, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

U okviru delegacije Srbije i Srpsko-kineskog poslovnog foruma, održanog 5. novembra, predsednik PКS, Marko Čadež  podsetio da je na prošlogodišnjem, prvom EXPO sajmu, kada je Srbiji bilo omogućeno da dovede šest kompanija, rezultat bio šest potpisanih ugovora. Na poslovnom forumu prisustvovalo je oko 160 učesnika, a potpisan je i Memorandum o razumevanju između Кancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i kineske kompanije Huavej.

Za nekoliko dana, takođe u Šangaju, biće održan sajam vina „Prowine“, na kojem će se na nacionalnom štandu koji organizuju RAS i PКS, predstaviti 11 vinarija i tri destilerije.

POGLEDAJTE VIDEO MATERIJAL SA SAJMA

BROŠURA 

_BRC2469.jpg _BRC2482.jpg 

_BRC2629.jpg _BRC2494.jpg

_BRC2515.jpg _BRC2518.jpg

_BRC2575.jpg _BRC2538.jpg 

_BRC2551.jpg  _BRC2606.jpg