VESTI

Srpske kompanije osvajaju Izrael

Nov 28, 2019

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS), po prvi put su organizovale nastup srpskih kompanija na Međunarodnom sajmu hrane i pića "Israfood" Tel Aviv, koji se održava od 26. do 28. novembra 2019. godine. Prema prvim analizama, kompanije su održale oko 300 sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Izraela, a očekivana vrednost izvoznih poslova je oko 1,2 milion evra.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavile su se kompanije: AGRANELA, Valjevo, AGROPARTNER, Lučani, BMN MALINAS,Požega, COLD PRESSOK, Beograd, EURO FRIGO, Požega, INTERFOOD 60, Čačak, ITN GROUP, Beograd, MASTER FRUITS, Beograd, PIK BEČEJ, Bečej, SANUM PER FRUCTUS, Kragujevac.

Pored izlagača, sajam su posetile još dve srpske kompanije, Mlekara Šabac i GMP Jarmenovci.

Srpske firme predstavile su svoje proizvode među kojima su zamrznuto voće i povrće, sušeno voće i pečurke, smuti proizvodi, hladno ceđeni voćni sokovi, mleko i namazi na bazi orašastih plodova, vegan i proizvodi bez glutena.

Prvog dana sajma štand je posetio ambasador Srbije u Izraelu, Milutin Stanojević, sa saradnicima, i iskoristio priliku da upozna predstavnike srpskih kompanija sa tržišnim potencijalima i uslovima poslovanja u Izraelu, carinskim i necarinskim barijerama i potrebnim sertifikatima.

Da bi kompanije poslovale na tržištu Izraela potrebno je da proizvodi budu sertifikovani po Košer standardu. Većina srpskih kompanija izlagača poseduje Košer sertifikat, što je već dobar osnov za početak pregovora sa izraelskim partnerima.

U toku sajma za izlagače je organizovana poseta i sastanci sa dva trgovinska lanca u Izraelu, Shufersal - najvećim lancem sa 240 objekata i Rami Levy, radi upoznavanja  sa uslovima prodaje i plasmanom na izraelsko tržište, kako pod brendom kompanije, tako i pod robnom markom.

Drugog dana sajma održani su sastanci sa Federacijom izraelskih privrednih komora.

Na sajmu Israfood, pored Srbije, predstavile su se Poljska, Ukrajina, Češka, Belorusija, Francuska i Brazil sa svojim nacionalnim paviljonima. U pitanju je najveći međunarodni sajam hrane i pića u Izraelu koji predstavlja jedinstveno mesto susreta proizvođača i uvozika. Sajam se održava svake godine u okviru Izraelske nedelje hrane.

 

Pogledajte brošuru OVDE

 

  

_BRC3161.jpg _BRC3154.jpg  

a1.jpg _BRC3177.jpg

_BRC3197.jpg _BRC3341.jpg

_BRC3304.jpg _BRC3296.jpg

 _BRC3316.jpg _BRC3308.jpg