VESTI

PROJEKAT RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE NACIONALNI POBEDNIK I PREDSTAVNIK SRBIJE NA EEPA2017

Jul 18, 2017

 

 

PROJEKAT RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE NACIONALNI POBEDNIK

I PREDSTAVNIK SRBIJE NA EEPA2017

Projekat Razvojne agencije Srbije u konkurenciji za prestižnu evropsku nagradu

 

BEOGRAD – 18. jula 2017. godine – Projekat podrške razvoju privatnog sektora (PSD), kojim je Razvojna agencija Srbije (RAS) aplicirala za takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva „EEPA 2017“, u kategoriji „Podrška internacionalizaciji poslovanja MMSPP“, nacionalni je pobednik i predstavnik Srbije u okviru tog evropskog takmičenja.

Žiri će odlučiti o kandidatima koji ulaze u uži krug za osvajanje nagrade, 26. septembra u Briselu, u konkurenciji koju čini 28 zemalja članica EU, kao i Island, Norveška i Turska. Svečano proglašenje pobednika zakazano je za 23. novembar u Estoniji.

Takmičenje „EEPA“ (European Enterprise Promotion Awards) je inicijativa Evropske komisije, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva. Evropsko priznanje pobednicima donosi vidljivost i promociju širom Evrope i kao pozitivan primer inspiriše druge da pokrenu posao.

PSD projekat sprovodi RAS u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj „USAID“, u tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije. PSD pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP); udruženjima/klasterima i omladinskom i ženskom preduzetništvu u lakoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, u cilju povećanja izvoza i prodaje i kreiranja novih radnih mesta.

U okviru projekta do sada je podržano je 184 MMSPP i osam udruženja/klastera, kroz treninge, mentoring, konsalting i tehničku pomoć; odobreno je 76 projekata; realizovano 12 međunarodnih sajmova; kao i dva bilateralna (B2B) susreta.

Projekat pruža i podršku ženskom i omladinskom preduzetništvu, a do sada je kroz treninge za početnike u biznisu obučeno više od 400 polaznika i dostavljeno 180 biznis planova za dobijanje bespovratne pomoći; kroz takmičenje za finansiranje naboljih poslovnih ideja dodeljeno je 60 grantova za započinjanje poslovanja i 30 grantova za dalji razvoj poslovanja, a održani su i dodatni treninzi i mentoring za novoosnovane privredne subjekte. Više o projektu nalazi se na sajtu RAS.

 

 

 

EEPA_2017_NATIONAL_WINNER_LOGO_RGB.jpg