VESTI

Proizvođači organske hrane iz Srbije dogovorili izvoz € 2,5 mil

Feb 26, 2020

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod sloganom "We speak organic", 11 srpskih organskih proizvođača predstavilo je svoj širok proizvodni asortiman na Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2020 u Nirnbergu, u Nemačkoj. Srpske kompanije su tokom sajma realizovale preko 550 poslovnih kontakata, potpisana su tri predugovora, a dogovoren je i izvoz u vrednosti višoj od 2,5 mil EUR.

Širokim asortimanom proizvoda koji obuhvata sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvode od žitarica, džemove od organskog voća i niskoenergetske namaze od malina, svoje proizvodne programe predstavili su Ecoagri Serbia, iz Bele Crkve, Drenovac iz Arilja, Zadrugar iz Ljubovije, All Natural Foods iz Nove Pazove, Menex iz Kruševca, Mater Food iz Užica, ITN Group iz Beograda, Mirax Agrar iz Beograda, Bio Panon iz Bačke Palanke, Nisha iz Crne Trave i Organic Jović iz Čuruga.

Iako zauzima tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima.

Organska proizvodnja u Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 ha, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće, a među najzastupljenijima bile su smrznute maline, kupine i višnje. Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u zemlje Evropske unije: Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i SAD.

Nastup srpskih proizvođača na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovali su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica.

 

Brošuru možete pogledati OVDE

 

  

 3bio.jpg