VESTI

EXPO 2020 DUBAI- PRIVLAČENJE INVESTICIJA IZ CELOG SVETA U BANJE I KLIMATSKA MESTA SRBIJE

Jan 30, 2022

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Expo Srbija tim organizuju sutra, 31. januara 2022. godine u 13h treću investicionu konferenciju na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u Dubaiju. Ova konferencija biće posvećena ulaganjima u banje i klimatske oblasti u Srbiji, odnosno smeštajne i hotelske kapacitete  u cilju upotpunjavanja turističke ponude Srbije.

Expo 2020 Serbia - SERBIAN PAVILLION

 

Investiciona konferencija Srbije „Spa&Wellness Real Estate“ dešava se u toku Expo tematske nedelje „Health and Wellness“ i predstaviće svetskoj javnosti specijalan segment turističke ponude Srbije kao što su banje i klimatske oblasti zemlje i brojne mogućnosti za dalja ulaganja u izgradnju novih i adaptaciju postojećih smeštajnih kapaciteta.

Učesnici konferencije, pored RAS, biće predstavnici grada Čačka i Turističke organizacije ovog grada koji će predstaviti potencijanim investitorima mogućnosti ulaganja u tri banje na teritoriji Čačka i Ovčarsko-kablarske klisure. Takođe, svoju uspešnu poslovnu priču predstaviće renomirane kompanije koje su već realizovale investicione projekte upravo u segmentu banjskog turizma.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u RAS, Nikola Janković ističe da je investiciona konferencija na EXPO-u odlična prilika da se pred međunarodnom javnošću promovišu ulaganja i privuku nove investicije u banjska područja kako bi se kreirali kapaciteti za privlačenje većeg broja turista iz celog sveta.

O turističkom potencijalu banja i klimatskih područja Srbije govori i činjenica da su banjske oblasti jedna od najposećenijih turističkih lokacija u zemlji. U prvih deset meseci 2021. godine u banjama i klimatskim mestima u Srbiji  je zabeleženo oko 2,4 miliona noćenja, a kako je od toga čak 90%  domaćih turista, veliki je potencijal za dalji razvoj i podsticanje popularnosti ovih lokacija među stranim gostima, ističe Janković.

On dodaje da će u publici biti predstavnici svetski poznatih premium lanaca hotela, globalno značajna imena u spa&wellness biznisu i drugi potencijalni investitori, te se očekuje veliko interesovanje investitora iz celog sveta za banje i medicinske centre Srbije.

Srbija je zemlja sa 28 banjskih mesta i 19 specijalnih klimatskih oblasti i tradicijom banja, kupatila i lečilišta čiji počeci sežu sve do perioda Rimskog carstva. Banje u Srbiji bogate su  natrijumom, sumporom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, a temperatura termomineralne vode dostiže i 110 stepeni celzijusovih u nekim mestima. 

 

III INVEST KV 2part.jpg