VESTI

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA FABRIKU ELEKTROMOTORA NIDEC KORPORACIJE

Dec 10, 2021

 

U Novom Sadu, u u Industrijskoj zoni Sever 4, obeležen je početak izgradnje fabrike motora za električna vozila NIDEC Corporation.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlovic

 

Japanska kompanija Nidec Corporation svetski je lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora i njihova investicija u Novom Sadu trenutno predstavlja jednu od najvećih investicija u zemlji. Planirano je da ovim projektom zaposle oko 1.000 novih radnika.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek. Kada je reč o vrednosti ulaganja, u Evropi je planirana investicija od približno 1,5 milijardi evra.

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca prisustvovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević, Njegova ekselencija Takahiko Kacumata, vanredni i opunomoćeni ambasador Japana u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić je izjavio da će fabrika grupacije NIDEC Corporation, kao i fabrika guma japanske kompanije Toyo Tire u Inđiji, biti završene za godinu dana, te da se završetak tih fabrika poklapa sa obeležavanjem 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana. On je istakao da je dolazak grupacije NIDEC Corporation fantastičan uspeh  za našu zemlju i da je bilo teško dovesti takvog investitora, te da ovakve kompanije donose najbolju i inovativnu tehnologiju.

 „Dolazak kompanije NIDEC znači da smo napredovali i da smo pokazali odgovorno ponašanje prema njihovoj investiciji. Još jedna neverovatna vest za Novi Sad i Vojvodinu, ogroman uspeh za našu zemlju“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da sve to govori o tome koliko smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da napravimo pomak u konkretizovanju odnosa Srbije i Japana, kao i da danas postoji mnogo više zajedničkih projekata.

Predsednik i izvršni direktor NIDEC korporacije Đun Seki najavio je širenje kompanije u Srbiji i Evropi, kao i velika ulaganja u našoj zemlji, što će otvoriti veliki broj radnih mesta.

 "Ovde ćemo investirati ogroman novac. Želimo da doprinesemo razvoju Srbije. Nastavićemo da rastemo u budućnosti i zato nam je potrebna nova lokacija. Želimo da se širimo i u Srbiji i na evropsko tržište i zato smo ovde", naglasio je izvršni direktor japanske korporacije Đun Seki.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora, sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

 

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlovic