VESTI

OTVORENA FABRIKA BAS BOYSEN U SUBOTICI

Nov 19, 2021

 

Fabrika nemačke kompanije Boysen Abgassysteme (BAS), koja spada u vodeće svetske proizvođače izduvnih sistema za automobilsku industriju, otvorena je danas u industrijskoj zoni u Subotici.

 

gol9638-1920x720.jpg

Predsedništvo Srbije/Gol

 

Pogon se prostire na oko 38 hiljada kvadratnih metara, a prema planu kompanije u isti će uložiti 65 miliona evra, a do 2024. godine kompanija će zaposliti 500 radnika.

Nemačka kompanija Boysen, koja je lider u proizvodnji izduvnih sistema u automobilskoj industriji, u subotičkom pogonu će proizvoditi auspuhe za brend automobila Mercedes Benz-a.

Obeležavanju početka rada fabrike pristvovao je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić koji je rekao da je izuzetno ponosan što je ovako moderna i automatizovana proizvodnja implementirana u Srbiji, u Subotici. On se zahvalio investitorima i istakao značaj nemačkih investicija i investitora koji, kako je rekao, kada ulažu to čine na duge staze. 

Rolf Dieter Gajzel, predsednik Grupacije Boysen Abgassysteme zahvalio je predsedniku Srbije i predstavnicima vlasti za realizaciju zajedničkog projekta, nove fabrike izduvnih sistema u Subotici.

“Zbog visokog tehnološkog standarda proizvodnje pogona u Subotici, potrebna nam je visokokvalifikovana radna snaga. Zbog blizine tehničkih škola i najvećeg tehničkog univerzitata u zemlji, u Novom Sadu, lokacija Subotica u potpunosti ispunjava ovu potrebu. Pored toga, tu su i brojne prednosti grada Subotice koje pružaju visoku kvalitet života i najbolju infrastrukturu. Na osnovu toga možemo privući nove zaposlene i zadržati ih. Ukratko rečeno, u Subotici Boysen grupa je pronašla svoju lokaciju iz snova, a svi vi ste doprineli da se ovaj san ostvari”, naglasio je Gajzel.          

On je dodao da je fabrika u Subotici najveći proizvodni pogon grupacije realizovane u inostranstvu i najavio da se naredne godine na ovoj lokaciji očekuje promet od skoro 100 miliona evra, a 2023. godine promet od 160 miliona evra na godišnjem nivou. Predsednik grupacije Boysen rekao je i u budućnosti imaju u planu dodatna investiranja u proširenje proizvodne lokacije u Srbiji.  

Grupacija Boysen sa sedištem u Nemačkoj će ove godine imati promet od 2,6 milijardi evra. Kompanija zapošljava 5.300 ljudi na 25 lokacija u svetu.