VESTI

Održan prvi javni forum u okviru projekta “Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSPP”

Dec 12, 2018

NOVI SAD – 12. decembar, 2018. godine – Poslovni inkubator Novi Sad organizovao je Prvi javni forum u sklopu projekta “Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSPP (Accelerator)”. Glavna tema foruma bila je donošenje zaključaka o Analizi zakonskih okvira u kom deluju inovativna mala i srednja preduzeća i početnici.

U okviru projekta “Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSPP (Accelerator)” u Novom Sadu održan je Prvi javni forum, koji je organizovao Poslovni inkubator Novi Sad. Glavna tema foruma bila je donošenje zaključaka o Analizi zakonskih okvira u kom deluju inovativna mala i srednja preduzeća i početnici.

U okviru glavne teme foruma, poseban akcenat bio je na mogućnosti ulaganja finansijskog kapitala u ranoj fazi razvoja preduzeća. Prisutni su se usaglasili da je neophodno unaprediti zakonski okvir i olakšati pritup finasijama za inovativna mala i srednja preduzeća u svakoj od faza njihovog razvoja.

Forum je okupio predstavnike inovativnih centara, poslovnih inkubatora, tehnoloških parkova, organizacija koje se bave podrškom poslovanju, razvojnih agencija, kao i predstavnike inovativnih malih i srednjih preduzeća, ali i početnike u poslovanju.

U sklopu projekta “Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSPP (Accelerator)” biće održano ukupno tri foruma. Pored Donošenja zaključaka o Analizi zakonskog okvira, teme preostala dva foruma biće Donošenje zaključaka o Analizi potreba i tražnje, kao i Integracija programa akceleracije u EFIS I ne EFIS mere.

Projekat je deo Dunavskog transnacionalnog programa (DTP). Glavni cilj je poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za inovacije kroz unapređenje uslova institucionalnog okvira i odgovarajućih instrumenata javnih politika, razvoj praktičnih rešenja za usluge akceleracije i sprovođenja uticaja na relevantne strateške okvire u partnerskim regionima i na programskom nivou. 

Zemlje učesnice projekta su: Mađarska, Slovenija, Austrija, Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija. Razvojna agencija Srbije (RAS) je jedini partner iz Srbije na projektu.