VESTI

Nemački MTU gradi postrojenje u Novoj Pazovi - Ulaganje od 100 miliona € i podstrek razvoju avioindustrije

Jul 05, 2021

 

Nemačka kompanija MTU Aero Engines, vodeći proizvođač avio motora i globalni igrač u avio-industriji, danas je u Novoj Pazovi započela radove na izgradnji pogona za popravku aviomotora MTU Maintenance Serbia.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

 

Investicija MTU u Srbiji vredna je oko 100 miliona evra, a u prvoj fazi biće zaposleno nešto više od 400 ljudi.

Fabrika će biti izgrađena u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od beogradskog aerodroma „Nikola Tesla". Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje.

Ova visokotehnološka kompanija biće partner i dodatan podsticaj razvoju vazduhoplovne industrije u Srbiji, ali i u obrazovanju i usavršavanju za rad u ovoj oblasti budući da je u 2019. potpisan sporazum o saradnji u dualnom obrazovanju između Vlade i MTU. Uz to je kompanija već uspostavila komunikaciju i intezivnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, univerzitetima, školama i Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu.

Obeležavanju početka izgradnje kompleksa prisustvovali su predstavnici kompanije MTU, Nj.E. ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

 

Foto: Tanjug/ Zoran Zestic

 

Direktor kompanije MTU Maintenance Srbija Rajner Beker rekao je da mu je čast što je danas tu kada se obeležava početak projekta na kojem se radilo intenzivno tri godine. I dodao da već sada imaju 60 zaposlenih u Srbiji.

Mihajl Šajk, član izvršnog odbora MTU i programski direktor, na ceremoniji je kazao da je početak izgradnje uvek odlučujući trenutak – trenutak kada vizija njihove kompanije postaje realnost.

„Za samo 18 meseci od prve posete mi smo doneli odluku i potpisali sporazum o projektu u Srbiji, što je za MTU rekord”, istakao je Šajk.

Kako je naglasio, Srbiju su izabrali između nekoliko zemalja kandidata, iz tri ključna razloga.

„Pre svega, Srbija je geografski dobro pozicionirana i logistički povoljna za poslovanje. Potom je MTU kao kompanija veoma dobro prihvaćena i dobili smo odličnu podršku lokalnih i državnih institucija. Ono što je i meni lično bilo veoma važno, uvideli smo veliku posvećenost Srbije privlačenju i realizaciji ovog projekta. I ne malo važno je i to što smo od naše federalne Vlade i evropskih zvaničnik dobili samo signale podrške za investiranje u Srbiji”, zaključio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se investitorima što ulažu u Srbiji i svima koji su radili na projektu i podsetio na veliki trud i rad koji se ulaže za dovođenje ovakvo značajnih projekata u zemlju.

„Nama je konkurencija bila jedna zemlja iz EU, mi smo se borili za njih na dnevnom nivou. Ovde ćemo zapošljavati inženjere, ali i ljude koji će umeti sa tehničkom srednjom školom da prikažu najbolje tehničke sposobnosti“,  rekao je predsednik i podsetio da danas u nemačkim kompanijama u Srbiji ima više od 77.000 zaposlenih.

Foto: Tanjug/ Zoran Zestic

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke. U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 16 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada i zapošljava preko 10.000 ljudi širom sveta.