VESTI

NEMAČKA KOMPANIJA „HANSGROHE“ ULAŽE U POGON U VALJEVU

Oct 16, 2021

 

Ministarstvo privrede i kompanija „Hansgrohe“potpisali su Ugovor o dodeli podsticajnih sredstava za ulaganje ove kompanije u projekat u Valjevu. Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i nakon što je održan sastanak predsednika, predstavnika Ministarstva i delegacije ove nemačke kompanije.

Foto: Hansgrohe SE

 

Ugovor o dodeli podsticaja su potpisali Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede i direktor kompanije „Hansgrohe“ za Srbiju Filip Burkle.

Kompanija „Hansgrohe”, koja posluje u oblasti industrije sanitarija, planira da otvori pogon u Valjevu od 130.000 metara kvadratnih u kojem će biti zaposleno najmanje 1.000 novih radnika, a reč je o investiciji od najmanje 85 miliona evra.

Početak izgradnje fabrike u Valjevo očekuje se početkom 2022. godine, a puštanje u rad se očekuje 2023. godine. 

Predsednik Izvršnog odbora kompanije „Hansgrohe” Hans Jirgen Kalmbah rekao je da je to najveća investicija u istoriji te kompanije koja postoji 120 godina.

“Ovo je za nas istorijska prekretnica, jer će predstavljati našu najveću investiciju u 120 godina dugoj istoriji postojanja naše kompanije. Zadovoljstvo nam je što ćemo srpskoj kompaniji poželeti dobrodošlicu u našu porodicu u budućnosti. Namerno kažem porodicu, jer je to u potpunosti u duhu osnivača naše kompanije Hansa Grohea koji je postavio temelje naše kompanije još 1901. godine”, rekao je Kalmbah na konferenciji za medije.

Zahvalio je srpskoj vladi na ukazanom poverenju i na značajnoj podršci u izgradnji novog proizvodnog pogona u Valjevu. Istakao je da im je zbog velikog rasta koji ostvaruju poslednjih godina, bila potrebna dodatna lokacija za proizvodnju slavina, a da su Valjevo izabrali zbog visokokvalifikovanih stručnjaka, blizina Beograda i njegovih univerziteta, zbog dobre mreže dobavljača, infrastrukture, a noročito zbog izradnje autoputa od Beograda do Valjeva.

Sa 33 trgovačka društva i 22 prodajne kancelarije širom sveta, Hansgrohe se ubraja u malobrojne globalne igrače u sektoru sanitarne opreme. Zapošljava oko 4.700 ljudi, a svoje proizvode isporučuje u više od 140 zemalja.

Grupacija Hansgrohe ima veliki međunarodni domet, a svoje proizvode proizvodi u Nemačkoj, Francuskoj, Kini i SAD-u. Oko 77 procenata prometa ostvaruje u inostranstvu.

 

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić