VESTI

Međunarodni sajam CIFIT u Kini - Srbija zemlja počasni gost

Sep 09, 2023

U kineskom gradu Sjamenu, u pokrajini Fuđijen, održava se najveći sajam investicija, na kome se predstavlja i Srbija, koja je po drugi put i zemlja počasni gost ove manifestacije

 

Sjamen, 9. septembar 2023. godine – Internacionalni sajam investicija i trgovine (CIFIT) trajaće do 11. septembra, a procenjuje se da će ovu četvorodnevnu manifestaciju posetiti više od 80.000 privrednika iz više od 100 zemalja sveta.

Srpsku delegaciju u Kini prevodi potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a u delegaciji su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

 

  

  

FOTO TANJUG / ZORAN PETROVIĆ

Srbija se, na svom paviljonu na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine, predstavlja sa četiri projekta koji su najbolje prilike za investicije. Tokom trajanja sajma biće potpisana i dva memoranduma o razumevanju, od kojih je jedan u vezi sa razvojem donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, a drugi u vezi sa razvojem projekta solarne elektrane od 300 megavata za sopstvene potrebe.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora o donaciji za Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, pri Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

CIFIT  se ove godine održava pod sloganom "Otvorenost i integrisanost - put ka kakvalitetnom razvoju", a u fokusu ove četvorodnevne manifestacije biće zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

 

Srpski investicioni forum

U okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, održan je i Srpski investicioni forum na kome su predstavljena četiri projekta - Izložba Expo 2027, BIO4 Kampus u Beogradu, Inovacioni distrikt u Kragujevcu, kao i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN (SDG) za Srbiju, koju su zajednički izradile Vlada Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

 

  

FOTO TANJUG ZORAN PETROVIĆ

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović je predstavio idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 m2, a zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade. U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT - biznis inkubatori, startup-ovi, deo za primenu veštačke inteligencije sa centrom za razvoj robotike, zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering, kao i  centar za obuku studenata.

Ministar Jovanović je najavio da će u Inovacionom distriktu biti i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, što će, kako je naveo, značiti još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu.