VESTI

LEONI FABRIKA U KRALJEVU NAJVEĆA JE INVESTICIJA OVE KOMPANIJE U EVROPI

Sep 12, 2021

 

Danas je u Kraljevu, u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, otvorena fabrika kompanije Leoni. Reč je o najvećoj investiciji ove kompanije u Evropi, u koju je do sada uloženo oko 60 miliona evra i koja će zapošljavati pet hiljada ljudi.

 

Foto: Leoni Srbija

 

Fabrika u Kraljevu četvrta Leonijeva fabrika u Srbiji i samo u njoj će se dnevno proizvoditi  200.000 setova za automobile. Pogon se prostire na oko 52.000 kvadratnih metara, u isti je do sada uloženo oko 60 miliona evra, a prema ranije objavljenim planovima kompanije, ceo projekat u Kraljevu u narednih 10 godina trebalo bi da dostigne vrednost od oko milijardu evra.

Leoni je globalni dobavljač proizvoda i rešenja za upravljanje energijom i podacima, kako u automobilskoj industriji tako i u drugim industrijskim sektorima.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić zahvalio se kompaniji na velikim ulaganjima i tome što su izabrali Srbiju.

Danas je Leoni najveći privatni poslodavac u Srbiji, sa 13 hiljada zaposlenih. Imamo fabrike u četiri grada. Ova u Kraljevu je svakako najveća, sa 3.787 radnika”, rekao je Vučić.  

Vučić je napomenuo da nikada nije u Srbiji bio u tako velikoj proizvodnoj hali, kao u hali Leonija u Kraljevu i istakao da se tu prave autokablovski setovi za sve tri fabrike mercedesa u Nemačkoj i Mađarskoj i da se ne može više zamisliti proizvodnja mercedesa bez delova iz Kraljeva.

Leoni Srbija je deo Leoni Grupe i osnovana je 2009. godine, kada je počela sa radom fabrika u Prokuplju. Druga fabrika otvorena je pet godina kasnije u Malošištu, u opštini Doljevac, a sredinom 2017. sa radom je počela i treća fabrika u Srbiji, u Nišu.

U avgustu 2018. godine kompanija je počela izgradnju četvrte fabrike, u Kraljevu. Kako je najavljeno, to će biti najveći pogon u okviru Divizije kablovskih sistema. Leoni Srbija je zasad jedina kompanija u Evropi, u tom domenu, koja ima četiri proizvodne jedinice.

“Dobrodošli i hvala vam svima što ste se odazvali našem pozivu. Ovo je najveći projekat u istoriji Leoni kompanije, ovo je najveća investicija i lokacija u Evropi”, rekao je generalni direktor kompanije, Pjer Luiđi Gioni, dodajući da se podrazumeva 6 miliona vozila do 2030. godine.

Gioni je istakao da žele da postanu najbolji industrijski poslodavac u Srbiji. Naš moto je: "Jedan Leoni, jedan srpski tim". Dodao je da obećavaju napredovanje u karijeri i dobre uslove rada u auto-sektoru.

Aldo Kamper, iz Nemačke, izvršni je direktor Leonija kazao je da je ovo za Leoni ogroman i važan projekat.

Kada imamo ovakve povode, obično bacamo pogled u nazad. Ali, nećemo mnogo o istoriji. Naše putovanje krenulo je pre 12 godina, a sada ovde imamo četvrtu i najveću fabriku. Imamo oko 13.000 zaposlenih, i drago nam je što zapošljavamo toliko mnogo ljudi”, rekao je Kamper.

Kako je rekao, "ovde je 2018. bila livada, a evo dokle smo stigli".

“Drago nam je što možemo i da damo doprinos razvoju ovog regiona. Mislim da je ovo win-win situacija, jer imamo resurse i ljude koji žele da rade s nama. Ti ljudi, ujedno, žele da učestvuju i u razvoju same Srbije”, rekao je Kamper, napomenuvši da imaju još mnogo praznih hala i planova.

 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović