VESTI

fDi Intelligence 2019 - Srbija prva!

Aug 13, 2019

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija u odnosu na veličinu svoje ekonomije, objavio je britanski list "Financial Times".

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje FDI intelligence, specijalizovani servis "Financial Times", Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Kako se navodi u objavljenoj studiji, Srbija je privukla, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što predstavlja rast za gotovo jednu trećinu.

"Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine", navodi se u godišnjoj studiji u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Kako se dodaje, Srbija je preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrednosti indeksa i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena, a iza Srbije na ovoj rang listi našle su se i ekonomije poput Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong....