VESTI

Fabrika Kyungshin u Smederevskoj Palanci obezbediće posao za 700 ljudi

May 27, 2020

 

U Smederevskoj Palanci danas je počela izgradnja budućeg postrojenja kompanije "Kyungshin Cable", južnokorejske fabrike za proizvodnju delova za automobilsku industriju.

 

Investicija je vredna 20 miliona evra, a planirano je da obezbedi 700 novih radnih mesta. Reč je o projektu koji će svoju proizvodnju bazirati na kreiranju elektronskih komponenti za automobile.

Svečanom obeležavanju početka gradnje fabrike prisustvovali su predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, Nj.E. ambasador Republike Koreje, Choe Hyoung Chan, kao i generalni direktor kompanije “Kyungshin Cable", Seo Jae Keun i predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

Generalni direktor kompanije Seo Jae Keun, zahvalio je državi Srbiji i opštini Smederevska Palanka na ukazanoj podršci projektu.

"Električni automobili su budućnost auto industrije i mi smo orijentisani na tu oblast", podvukao je Keun. On je kazao da je uveren da će fabrika u Smederevskoj Palanci ostvariti veliki uspeh, a ključ svakog velikog uspeha je, kako kaže, saradnja sa lokalnom zajednicom koju kompanija već ima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se južnokorejskoj kompaniji što je između nekoliko zemalja izabrala Srbiju za svoju novu investiciju i podvukao da će Smederevska Palanka, kao i Velika Plana, imati velike koristi od ovog projekta.

Kompanija “Kyungshin Cables” proizvodi elektronske komponente za automobilsku industriju, za neke od najpoznatijih svetskih proizvođača, poput Hyundai, Kia, Volkswagen, Ford, Volvo, BMW, GM i druge.

U planu je da u Srbiji proizvode visokonaponske i električne delove integrisane u baterije za električna vozila.

Shodno biznis planu kompanije, proizvodi će biti 100% namenjeni izvozu i to proizvođačima automobila - OEM, ali i proizvođačima litijum-jonskih baterija kao što su LG Chem, SK Innovation i Samsung SDI.