VESTI

Dvanaest kompanija iz Srbije na sajmu u Moskvi

Feb 11, 2019

Moskva – 11. februara, 2019. godine – Dvanaest vodećih srpskih proizvođača predstaviće svoje proizvode na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Prodekspo“ u Moskvi, koji se održava od 11. do 15. februara 2019. godine. Nastup domaćih kompanija organizovale su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora uz podršku  Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji u okviru Projekta „Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru“, organizovale su nastup 12 srpskih kompanija u okviru Nacionalnog paviljona Srbije.

Na štandu površine preko 120 m2 vodeći srpski proizvođači hrane - sireva i mlečnih proizvoda, mesnih prerađevina, prerađenog voća i povrća, sokova i vina, predstaviće svoj asortiman proizvoda. U okviru nacionalnog štanda predstaviće se: Mlekara Šabac, PIK Bečej, Zlatiborac Mačkat, Megle Kragujevac, ITN Grupa Beograd, Mitros Flajšvaren Sremska Mitrovica, Toplički vinogradi Prokuplje, Master Fruits Beograd, Fruvita Beograd, Interfood 60 Čačak, Mundorama Beograd, Mlekara Ub.

Prodekspo“ je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije, u okviru koje se organizuju poslovni susreti proizvođača i izvoznika, kao i distributera i predstavnika vodećih maloprodajnih trgovinskih lanaca.

Sajam godišnje poseti preko 60.000 posetilaca iz oko 100 zemalja, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 2.300 izlagača iz 65 zemalja i 30 nacionalnih paviljona zemalja Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije.

Tradicionalno učešće na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda direktno doprinosi kvalitetnijoj promociji proizvodnih programa kompanija, upoznavanju sa najnovijim svetskim trendovima, poslovnim partnerima i konkurencijom, postizanju dogovora o novim izvoznim poslovima, kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom povećanju izvoza.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmena u 2018.godini dostigla je oko tri milijarde dolara uz rast od 18,5 odsto, od čega je preko milijardu dolara izvoz Srbije.