VESTI

DODELJENI SERTIFIKATI ZA 17 NOVIH MENTORA IZ SRBIJE PO STANDARDIMA JAPANSKIH STRUČNJAKA

Dec 15, 2017


BEOGRAD – 15. decembra, 2017. godine – U Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) danas je 17 predstavnika regionalnih razvojnih agencija dobilo sertifikate o završenoj obuci mentoringa za mala i srednja preduzeća, po standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), čime su zvanično postali mentori.

„JICA“ treneri i sertifikovani mentori sa višegodišnjim iskustvom u mentoringu, obučili su i preneli znanja novim polaznicima iz oblasti mentoringa za zrela preduzeća, za početnike u poslovanju, upravljanje ljudskim resursima, poslovnu komunikaciju, upravljanje proizvodnjom, upravljanje finansijama i izradu biznis plana, kao i marketing.

Sertifikovanjem novih mentora podigli smo kapacitete u pružanju usluge mentoringa kroz programe koje sprovodi RAS, a koje podrazumevaju takvu vrstu podrške. Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da je čak 98 odsto preduzeća, korisnika usluge mentoringa izrazilo želju da dobije dodatnu mentorsku podršku, a 90 odsto je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje“, istakla je direktorka Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac.

Obuke se obavljaju u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2”, 2017 – 2020, koji zajedno realizuju RAS i „JICA“, u saradnji sa razvojnim agencijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Projekat se odnosi na unapređenje standardizovane usluge mentoringa u Srbiji, kao i nastavak transfera srpske ekspertize na polju mentoringa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, uz podršku japanskih eksperata. Spada u malu grupu projekata koji ima regionalni karakter i redak je primer da „JICA“ podržava četvrti projekat zaredom u jednoj zemlji.

Kroz prethodne projekte obučeno je više od 50 mentora u Srbiji, a više od 1.600 mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika je kroz programe RAS dobilo podršku mentora u poslovanju.

Novim projektom fokus će biti na obuci novih mentora, kao i trenera mentora, ali i na unapređenju šeme mentoringa, evaluaciji i resertifikaciji. Takođe, u naredne tri godine se očekuje i uspešna primena srpske ekspertize u zemljama regiona: Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.