VESTI

CONTINENTAL AUTOMOTIVE SERBIA – ZAVRŠENA PRVA FAZA GRADNJE NOVE FABRIKE U NOVOM SADU

Nov 10, 2021

 

Kompanija Continental Automotive Serbia danas je u Kaću priredila svečanost povodom završetka prve faze radova na izgradnji njene druge fabrike, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

 

Foto: Predsedništvo/Goll

 

U planu je da u novoj fabrici za visokotehnološke delove enterijera automobila radi oko 500 ljudi, a ukupna investicija nemačke kompanije u oba pogona u Novom Sadu, fabrike u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 i ove buduće u Kaću iznosiće 140 miliona evra.  

Predsednik Vučić istakao je da ova fabrika predstavlja možda i ključnu prekretnicu u razvoju Srbije i da će njen doprinos BDP-u će biti najveći.

“Ovo će da bude najveća i najznačajnija fabrika, biće najveći izvoznik, za godinu dana biće završena. Ovo je nešto najveće do sada od Kontinentala, oni će učestvovati preko 2 posto u našem BDP-u, to je najveći značaj za našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da će u fabrici biti otvoreno više od 600 radnih mesta.

Najavio je nakon toga još jednu investiciju ove kompanije u Nišu.

Kako je rečeno na svečanosti, ova druga fabrika Kontinentala u Novom Sadu će početi da radi već u septembru 2022. godine, ali će biti potrebno nekoliko godina da dostigne pun kapacitet proizvodnje.

Podsećanja radi, radovi na drugoj fabrici počeli su u junu ove godine, a planirano je da objekat bude završen do septembra 2022. godine. Zgrada nove fabrike imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu.

Ova kompanija je u martu ove godine otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj je već počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih sistema za automobilsku industriju.

Ukupna vrednost investicija Kontinentala u obe fabrike iznosiće 140 miliona evra. Oba pogona će zaposliti najmanje 500 radnika, a u prvoj fabrici otvorenoj početkom godine sada radi 150 zaposlenih.

Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu duže od tri godine kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome radi oko 700 inženjera, među kojima je veliki broj svršenih studenata Univerziteta u Novom Sadu. U ovom centru se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za Kontinetalovu diviziju Vehicle networking and information. To obuhvata proizvode kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljisnko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi za pristup vozilu pomoću pametnih telefona, mobilne aplikacije, a glavni proizvod je sistem namenjen visokoautonomnoj vožnji.

Kontinental je osnovan 1871. godine, a danas posluje u 59 zemalja i u svojim fabrikama, razvojnim centrima i poslovnicama zapošljava više od 240.000 ljudi.

 

Foto: Predsedništvo/Goll