USPEŠNE PRIČE

Bosch

Оpšte informacije

Bosch Group je vodeći globalni ponuđač tehnologija i usluga. Osnovan je u Štutgartu, u Nemačkoj, 1886. godine, kao radionica za preciznu mehaniku i elektroniku. U 2013, Bosch Grupa je ostvarila ukupan prihod od preko 46 milijardi evra i zapošljava 281.000 saradnika. Poslovanje kompanije je podeljeno u četiri poslovna sektora: automobilska tehnologija, industrijska tehnologija, roba široke potrošnje i energetska i građevinska tehnologija. Sastoji se od više od 360 zavisnih preduzeća i regionalnih kompanija u oko 50 zemalja. Zajedno sa svojim prodajnim i servisnim partnerima, Bosch je zastupljen u 150 zemalja.

Poslovanje u Srbiji

Bosch grupa je međunarodni lider u oblasti istraživanja i razvoja sa 4,5 milijarde evra uloženih u istraživanje i razvoj u 2013. godini i oko 5.000 registrovanih patenata, odnosno u proseku 20 novih patenata svakog radnog dana. Bosch posluje u Republici Srbiji od 1991. godine. Predstavništvo u Srbiji obuhvata i Republiku Crnu Goru i Makedoniju. U 2006. godini, kao rezultat izuzetnog poslovnog razvoja, Predstavništvo je postalo posebna kompanija. Robert Bosch d.o.o. Srbija se bavi trgovinom širokog spektra Bosch proizvoda, uključujući i rezervne delove za automobile, dijagnostičke alate i opremu, električne alate, sigurnosne sisteme, i proizvode u oblasti termodinamike.

U 2009. godini, Robert Bosch d.o.o. Srbija je osnovao Centar za pružanje širokog spektra usluga za Bosch grupu širom sveta. Oko 80 zaposlenih, pre svega mašinskih inženjera, pružaju usluge kao što su upravljanje podacima i proizvodima, inženjerski dizajn komponenti kočionih sistema, i upravljanje kvalitetom. U okviru preduzeća Robert Bosch d.o.o. Srbija postoji fabrika za proizvodnju automobilskih komponenti, sa proizvodnim kapacitetom od 22.000 kvadratnih metara, koja je počela sa radom 2012. godine. Asortiman proizvoda je prvenstveno usmeren ka evropskom, a zatim i svetskom tržištu. Robert Bosch d.o.o. Srbija zapošljava 380 saradnika.

Nezavisno preduzeće posluje u okviru Bosch Grupe u Srbiji, i bavi se trgovinom kućnih aparata, sa markama Bosch i Siemens kao dominantnim markama. U cilju obezbeđivanja kompetentnog proizvodnog osoblja, u saradnji sa agencijom GIZ (nemačka agencija za tehničku saradnju) i srednjom tehničkom školom u Pećincima, a uz podršku Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, pokrenut je projekat uvođenja obrazovnog profila industrijski mehaničar u nastavni plan i program. Tokom njihovog obrazovanja, pored teorijskog znanja, učenici će imati priliku da steknu praktična znanja koristeći tehničku opremu kompanije Bosch u školi, kao i tokom prakse u proizvodnom pogonu kompanije Bosch. Najboljim učenicima će biti zagarantovan posao nakon diplomiranja.

„Atraktivnost lokacije, logističke prednosti, dostupnost kvalifikovane radne snage i veoma dobra podrška Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice su glavni razlozi zbog kojih se Bosch grupa odlučila da investira u opštinu Pećinci i Republiku Srbiju”.

Jovanka Jovanović, generalni direktor kompanije Robert Bosch d.o.o Srbija

Falke

Detaljnije

Sitel

Detaljnije

Leoni

Detaljnije

Continental Contitech

Detaljnije