VESTI

Аустијски Palfinger обележио почетак изградње погона у Нишу

Sep 12, 2023

Аустријска компанија „Palfinger“ је данас обележила изградњу производног погона у Нишу, вредног 35,5 милиона евра. Почетак производње је најављен за 2024. године, а до момента комплетирања пројекта, 2027. године, биће креирано око 375 нових радних места

 

Свечаном церемонијом полагања камена темељца, представници компаније Palfinger су најавили изградњу супер-модерног постројења у ком ће бити успостављена производња челичних компоненти и подсклопова за широку палету производа, од дизалица за утовар до приступних платформи.

Обележавању почетка радова на изградњи фабрике су поред представника компаније, директора Андреаса Клаусера, и председника Александра Вучића присуствовали министар привреде Слободан Цветковић, министар грађевинарства Горан Весић, градоначелница Града Ниша Драгана Сотировски, амбасадор Аустрије у Србији Кристијан Ебнер, као и представници Развојне агенције Србије.

Директор аустријске компаније Андреас Клаусер навео је да је Ниш идеално место за ново производно постројење због свог квалификованог кадра, стратешке позиције и економске подршке развоју.

„Уложићемо 34,5 милиона евра, имамо јаку подршку Владе. Ово је битан део развоја компаније Palfinger и желимо да се развијамо. Овде имамо образоване људе, од којих се 70 пријавило за посао“, додао је Клаусер.

Амбасадор Аустрије у Србији,  Кристијан Ебнер,  је изјавио да одлука менаџмента компаније Palfinger  да послује у Србији потврђује добру и дугорочну привредну сарадњу.

Председник Вучић изјавио је да је Palfinger озбиљна компанија, која је стигла у Србију и решена да ту деценијама и остане. Доноси најмодернију опрему, посао за младе и плате изнад просека.

„Ова компанија је светски лидер, а главни производ компаније Palfinger јесте дизалица са зглобом на камиону која је доступна у око 150 модела. Комплетна производња нишке фабрике намењена је извозу у Француску, Немачку, Аустрију и Словенију.“

Председник је додао да се настављају разговори и о отварању развојно-истраживачког центра, како би се ангажовали млади људи са Нишког универзитета.

Високи стандарди које Palfinger поставља се одражавају и на архитектуру нових зграда. Постројење у Нишу ће бити веома проактивно са аспеката уштеде и производње енергије. Фотонапонски системи који ће прекривати кровну површину од 15.000 м2 производиће самостално око 2 MW вршне снаге када буду завршени.

Производи компаније су саставни део Стратегије 2030 и два стратешка стуба компаније „Go for Solutions” и „Gо Digital”. Комбиновањем физичких и дигиталних решења, Palfinger прераста у пружаоца интегралних решења за подизање. За клијенте компаније, то значи да на једном месту могу добити и хардверско и софтверско решење - високо умрежене, индивидуално конфигурисане производе.

Компанија Palfinger је међународна, технолошка и машинска компанија и водећи светски произвођач и пружалац иновативних решења за дизалице и системе подизања.

Palfinger послује у оквиру групације коју чине 84 компаније у 33 земље, са 31 производном и монтажном јединицом, а поседујe продајну и сервисну мрежу на преко 5.000 локација у више од 130 земаља на свим континентима.

Према годишњем извештају холдинга у 2022. години промет је износио рекордних 2,23 милијарде евра, што је раст у односу на 2021. годину, када је промет био око 1,84 милијарде евра. Број запослених у групацији износи 12.210 радника.

 

  

  

 

ФОТО ТАНЈУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ