VESTI

ProWine Shanghai 2024

May 08, 2024

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS) i ove godine organizuju nastup domaćih privrednika u okviru Nacionalnog štanda na vodećem kineskom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine Shanghai“ 2024

 

 

ProWine sajam u Šangaju je "ogranak" dobro poznatog sajma ProWine u Diseldorfu. Od svoje premijere 2013. postao broj jedan sajam u Kini za vina i alkoholna pića. Svake godine na sajmu se predstavlja oko 800 izlagača iz 39 zemalja, dok manifestaciju poseti preko 20 hiljada profesionalnih posetilaca.

Ovogodišnji sajam vina i alkoholnih pića zakazan je za period od 12. do 14. novembra. Prijave za učešće otvorene su do petka, 24. maja 2024. godine, a šalju se elektronskom poštom na e-mail: nina.mirkovic@pks.rs.

U slučaju prijavljivanja većeg broja učesnika prednost u rangiranju će zavisiti od:

  • Visine ostvarenog izvoza u 2023. godini
  • Broja zaposlenih
  • Godišnje proizvodnje boca u prethodne dve godine (2022. i 2023. godina)
  • Prisustvo na tržištu NR Kine u prethodne dve godine

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo jedna je od najbržih rastućih grana privrede, dok je Kina među najvećim uvoznicima vina u svetu, te domaće vinarije imaju prostora da dodatno poboljšaju promociju na tom tržištu. Na prethodnim međunarodnim sajmovima u Šangaju, domaći proizvođači vina imali su zapažene nastupe koji su doveli do potpisivanja niza sporazuma sa kineskim partnerima.

Srpskim proizvođačima naruku ide i sporazum dveju država o slobodnoj trgovini, kojim će u narednih pet godina biti ukinuta carina za vino, u narednih deset i za rakiju.

Tekst Javnog poziva i preteća dokumentacija dostupni su na stranici RAS.