VESTI

PROIZVOĐAČI ORGANSKE HRANE IZ SRBIJE NA SAJMU BIOFACH 2022

Jul 27, 2022

 

Razvojna agencija Srbije (RAS) I Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica, organizovale su nastup srpskih privrednika, po četvrti put, u okviru nacionalnog štanda Srbije na specijalizovanom međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2022 (26 - 29 jul) u Nirnbergu u Nemačkoj.

 

 

 

“Na ovogodišnjem sajmu „BIOFACH“ 2022, u okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod prepoznatiljivim sloganom „WE SPEAK ORGANIC“, naši organski proizvođači predstavljaju se  širokim asortimanom proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, sušenih pečuraka do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća“, kaže Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS.

Svoj proizvodni program predstavile su kompanije ECOAGRI SERBIA, Bela Crkva, DRENOVAC iz Arilja, MENEX iz Kruševca, MASTER FOOD iz Užica, ITN GROUP i kompanija NISHA iz Beograda, ES KOMERC iz Prijepolja, AGRO-BIS iz Blaca i FRUTORGA iz Prokuplja. 

„BIOFACH“ je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje. Okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i Privredna komora Srbije. Pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, ali i mesto na kojem se kreiraju politike i trendovi u sektoru.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 7000 proizvođača, a u poslednjih deset godina izvoz je porastao više od petnaest puta. Samo u odnosu na 2020. godinu, izvoz u 2021. godini je porastao za 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.