VESTI

PREDSTAVLJEN IZGLED PAVILJONA SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI „EXPO 2020 - DUBAI“

Aug 20, 2021

 

Danas, malo više od mesec dana pre početka „EXPO 2020 Dubai”, na kojem se očekuje neverovatnih 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na EXPO 2020, Dubai” i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EXPO 2020 Dubai”, otvorile su prezentacioni centar Paviljona Srbije u "Galeriji Beograd".

 

Na ovom mestu, počev od danas, svi posetioci moći će da prošetaju Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju - i to iz Beograda. Naime, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije svi zainteresovani moći će uživo da obiđu Paviljon Srbije, a od 1. oktobra, kada se i otvara «EXPO 2020» i da prate dešavanja na našem Paviljonu u virtuelnoj realnosti i realnom vremenu. Baš kao da se nalaze na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Pored obilaska Paviljona, svi zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će upravo na ovom mestu moći da dobiju informacije o načinu prijavljivanja za učešće u privrednoj delegaciji Srbije, na ovoj najvažnijoj globalnoj manifestaciji u istoriji.

„Showroom” u Galeriji Beograd, biće otvoren svakog dana od 10.00 ujutru do 22.00 časa uveče.

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”.

Impozantni Paviljon Srbije, površine 2000 m2, nalazi se u tematskom delu „Mobilnost”.       

 

 

Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu 7 hiljada godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi.

U potpunosti digitalizovan paviljon će pružiti mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta. Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.

Posetioci postaju digitalna bića – avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak.

Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7 hiljada godina starom revolucionarnom i inovativnom vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom šest meseci trajanja EXPO-a.

“Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju”, istakla je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na „EXPO 2020 Dubai”.

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EXPO 2020 Dubai”, je naglasila da ćemo „kroz celovit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstaviti: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega  je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji, kao i zbog čega su pojedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od pet najkreativnijih gradova na svetu“.

Svetska izložba – „EXPO 2020 Dubai” biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022.godine, pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region), na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

„Galerija Beograd“ je već prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i jedno od omiljenih mesta naših sugrađana i verujemo da će upravo na ovom mestu posetioci rado dolaziti i obilaziti Paviljon Srbije u Dubaiju tokom trajanja Expo-a i biti u toku sa najvećim inovacijama koje svet bude predstavio.