VESTI

I INVESTICIONA KONFERENCIJA NA EXPO DUBAI 2020: PRILIKA DA SRBIJA PRIVUČE NAJVEĆE INVESTICIJE IZ CELOG SVETA

Oct 30, 2021

 

Srbija, višegodišnji lider u svetu po privlačenju stranih direktnih ulaganja (SDI), predstaviće investicione potencijale na prvoj investicionoj konferenciji posvećenoj temi Real Estate, koja se održava 1. novembra 2021. godine u okviru III tematske nedelje „Urbalni i ruralni razvoj“ na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai“. Konferenciju „Invest in Serbia: Real Estate“ organizuju Razvojna agencija Srbij (RAS) i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020.

 

Srpski paviljon na Dubai EXPO.jpg

Paviljon Srbije na Expo 2020 Dubai

 

Govornici na investicionoj konferenciji biće Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnik Razvojne agencije Srbije (RAS), kao i renomirane real-estate kompanije. Na događaju se očekuje prisustvo investitora i kompanija iz celog sveta.

Prva od pet planiranih investicionih konferencija u toku trajanja najvećeg svetskog izložbenog događaja „Expo 2020 Dubai“, biće u skladu sa tematskom nedeljom „Urbanog i ruralnog razvoja“ mesto na kome će se potencijalnim investitorima prezentovati prilike za ulaganje u sektor nekretnina Srbije, posebno trendovi i prilike za projekte u gradovima Srbije u kojima se poslednjih godina beleži ekspanzija gradnje i tržišta nekretnina.

Kao jedna od industrija koje imaju veliki udeo u BDP-u naše zemlje i čija ulaganja u 2020. godini iznose oko 400 miliona evra, građevinarstvo i oblast nekretnina u Srbiji imaju značajan potencijal za rast i razvoj. Uz to, ovaj segment privrede usko je povezan sa razvojem turizma i privlačenjem i promocijom Srbije kao turistički atraktivne destinacije, stoga će investiciona konferencija posvećena baš ovoj temi predstaviti šta to sve Srbiju čini privlačnom za ulaganja i težiti da već dobre diplomatsko-ekonomske odnose sa UAE, ali i drugim zemljama, unapredi kreiranjem novih investicionih prilika i partnerstava.

V.d. direktor RAS, Radoš Gazdić, kaže da Srbija dokazano prednjači u odnosu na region i Jugoistočnu Evropu kada je reč o privlačenju ulaganja u real estate projekte i da je ova investiciona konferencija idealna prilika da celom svetu predočimo investicione potencijale i prednosti Srbije. On dodaje da investitori u velikoj meri vrednuju ekonomsku i političku stabilnosti zemlje pri odluci o investiranju, što Srbija neupitno ima.

„Kada je reč o ulaganjima u građevinarstvo i izgradnju nekretnina Srbija ima čak 1,7 puta veći obim investicija od celog regiona Jugoistočne Evrope, to nas već veoma povoljno pozicionira u očima potencijalnih ulagača u ovoj oblasti. Pored optimalne investicione i poslovne klime, po kojoj je naša zemlja među stranim investitorima već dobro poznata, međunarodnim ulagačima u segment nekretnina je, uz veliki potencijal za dalji razvoj, veoma bitna i činjenica da smo dokazano efikasni u postupanju sa građevinskim dozvolama. Potvrdu toga imamo u činjenici da je Srbija među deset zemalja u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola“, objašnjava Gazdić.

Mimo investicionih potencijala gradova, i prezentovanja nekih od dokazanih uspeha međunarodnih investitora u oblasti nekretnina, poput projekta Beograda na vodi, koji sa 100 hektara predstavlja najveći takav projekat u Jugoistočnoj Evropi, Srbija će na konferenciji fokus staviti i na izgradnju i adaptaciju banjskih i turističkih kapaciteta koje su na raspolaganju investitorima. Sa više od 50 banjskih i klimatskih mesta i  više od hiljadu izvora vode širom zemlje, Srbija obiluje prilikama za realizaciju projekata spa-turizma.

Republika Srbija je već nekoliko godina, prema ocenama renomiranih stranih organizacija, kao što su Financial Times i IBM, globalni i evropski broj jedan kada je reč o privlačenju investicija. Strani investitori prepoznaju Srbiju kao jednu od najboljih lokacija u svetu za investiranje. Sa jedinstvenom geo-strateškom pozicijom, Srbija je fokalna tačka između Istoka i Zapada, i pruža bescarinski pristup tržištu od čak 1.3 milijarde potrošača, a uz to ima dobru poslovnu klimu i visokokvalifikovanu radnu snagu čije kvalitete prepoznaju i neke od najvećih svetskih multinacionalnih korporacija koje su investirale u Srbiji.

Kao deo sveobuhvatnog predstavljanja Srbije na najprestižnijoj svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai tokom 6 meseci, Razvojna agencija Srbije, uz podršku Operativnog tima za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020, organizuje ukupno pet investicionih konferencija. U planu su, pored ove, konferencije na kojima će se prezentovati automobilska i hemijska industrija, ICT sektor, wellness i spa potencijali, prehrambena i poljoprivredna industrija, kao i investicioni potencijali u oblasti voda i obnovljivih izvora energije.

Nastup Srbije na „Expo 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – Nacionalna platforma Srbija stvara, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije. Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.