NEWS

Počela izgradnja Brose fabrike i R&D centra u Pančevu

Mar 06, 2020

 

U Pančevu je danas postavljen kamen temeljac za fabriku i istraživačko-razvojni centar jednog od svetskih lidera u proizvodnji delova za automobilsku industriju – nemačke kompanije Brose. Celokupna investicija Brose u Srbiji vredna je više od 180 miliona evra, a doneće 1.100 novih radnih mesta, novu tehnologiju i ulaganje u R&D aktivnosti.

U fabrici u Srbiji Brose će proizvoditi module ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektromotore.

U ime kompanije Brose ceremoniji su prisustvovali tehnički direktor Tomas Špangler i predsedavajući Brose Grupom, Majkl Stoček, a uz predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića svečanosti su još prisustvovali i Nj.E. ambasador Nemačke Tomas Šib, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Tomas Špangler, tehnički direktor Brose Grupe rekao je da u Pančevu imaju ambiciozne planove i da su za sada izdvojili 120 miliona evra za izgradnju prve faze od 60.000 m2, prvog proizvodnog pogona i razvojnog centra u ovom mestu.

Kako je kazao pokretanje proizvodnje očekuje se sredinom sledeće godine. Prema rečima Španglera fabrika će se fokusirati na proizvodnju elektromotora, a biće izgrađena i posebna "konstruktivna hala za elektroniku". 

On je dodao da će grupacija snadbevati evropsko tržište upravo iz Pančeva, a da je u planu da  do 2025. u Srbiji imaju promet od 440 miliona evra.

“Itekako svesno smo odabrali Pančevo i Srbiju, nakon što smo analizirali više lokacija širom Evrope. Ovde imamo visokokvalifikovane kadrove, veoma nam je važna blizina Beograda i Novog Sada, kao univerzitetskih gradova. Do kraja godine nam je u planu 80 zaposlenih u oblasti elektronike i razvoja jer osim proizvodnih pogona, imaćemo odeljenje koje će se baviti razvojem i biće nam potrebni kvalifikovani kadrovi koji se bave razvojem hardvera i softvera”, naglasio je Špangler.

Predsednik Srbije izjavio je da je dolazak Brose u Srbiju jedna je od najboljih stvari koja se zemlji dogodila u poslednjih 50 godina i zahvalio se investitorima što su odabrali Srbiju za novo ulaganje. 

“Brose je jedna od fabrika koja će da menja sve, ne samo u Pančevu, Banatu, već će pozitivno da utiče i na Beograd, celu Srbiju. Za nas to znači dodatni izvoz od 450 miliona evra i 1.100 radnika", rekao je Vučić.

Kompanija Brose je četvrta po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju. Kompanija razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta, kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora.

Godišnje proizvedu 200 miliona elektromotora za svet, a svako vozilo na svetu ima više od dva elektromotora napravljena u Brose-u. Oko 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 zemlje, ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra.