Вести

Почела изградња Brose фабрике и Р&Д центра у Панчеву

Mar 06, 2020

 

У Панчеву је данас постављен камен темељац за фабрику и истраживачко-развојни центар једног од светских лидера у производњи делова за аутомобилску индустрију – немачке компаније Brose. Целокупна инвестиција Бросе у Србији вредна је више од 180 милиона евра, а донеће 1.100 нових радних места, нову технологију и улагање R&D активности.

У фабрици у Србији Brose ће производити модуле вентилатора за хлађење мотора за системе управљача и пумпе за уље, као и електромоторе.

У име компаније Brose церемонији су присуствовали технички директор Томас Шпанглер и председавајући Brose Групом, Мајкл Сточек, а уз председника Републике Србије Александра Вучића свечаности су још присуствовали и Њ.Е. амбасадор Немачке Томас Шиб, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Панчева Саша Павлов.

Томас Шпанглер, технички директор Brose Групе рекао је да у Панчеву имају амбициозне планове и да су за сада издвојили 120 милиона евра за изградњу прве фазе од 60.000 м2, првог производног погона и развојног центра у овом месту.

Како је казао покретање производње очекује се средином следеће године. Према речима Шпанглера фабрика ће се фокусирати на производњу електромотора, а биће изграђена и посебна "конструктивна хала за електронику". 

Он је додао да ће групација снадбевати европско тржиште управо из Панчева, а да је у плану да  до 2025. у Србији имају промет од 440 милиона евра.

“Итекако свесно смо одабрали Панчево и Србију, након што смо анализирали више локација широм Европе. Овде имамо висококвалификоване кадрове, веома нам је важна близина Београда и Новог Сада, као универзитетских градова. До краја године нам је у плану 80 запослених у области електронике и развоја јер осим производних погона, имаћемо одељење које ће се бавити развојем и биће нам потребни квалификовани кадрови који се баве развојем хардвера и софтвера”, нагласио је Шпанглер.

Председник Србије изјавио је да је долазак Brose-a у Србију једна је од најбољих ствари која се земљи догодила у последњих 50 година и захвалио се инвеститорима што су изабрали Србију за ново улагање.

“Brose је једна од фабрика која ће да мења све, не само у Панчеву, Банату, већ ће позитивно да утиче и на Београд, целу Србију. За нас то значи додатни извоз од 450 милиона евра и 1.100 радника", рекао је Вучић.

Компанија Brose је четврта по величини породична компанија на свету која снабдева аутомобилску индустрију. Компанија развија и производи мехатроничке системе за аутомобилска врата и седишта, као и електричне моторе и електронику, између осталог, за системе управљача, кочнице, мењаче и хлађење мотора.

Годишње произведу 200 милиона електромотора за свет, а свако возило на свету има више од два електромотора направљена у Brose-у.

Око 26.000 радника на 64 локације у 24 земље, остварује промет од 6,2 милијарде евра.