VESTI

ZAJEDNIČKI PROJEKAT RAS I USAID POMOGAO RAZVOJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA NA JUGU I JUGOZAPADU SRBIJE

Mar 28, 2018

BEOGRAD – 28. marta, 2018. godine – Razvojna agencija Srbije (RAS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležile su danas završetak četvorogodišnjeg Projekta za razvoj privatnog sektora (PSD), koji je doprineo razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika južne i jugozapadne Srbije.

Ukupna vrednost PSD projekta je četiri miliona dolara, a njegov cilj bio je jačanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština ekonomski ugroženih područja južne i jugozapadne Srbije: Vranje, Leskovac, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

“Partnerstvo RAS i USAID na ovom projektu dovelo je do značajnog unapređenja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih preduzeća i njihovog umrežavanja. Jedan od ciljeva RAS jeste ravnomerni razvoj Srbije, a kroz ovaj projekat omogućili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeće i obuće, kao i lake industrije, da povećaju svoj izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta”, rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS.

Azza El-Abd, direktorka misije USAID-a u Srbiji istakla je da su kroz partnerstvo RAS i USAID na PSD projektu obezbedjene usluge za 184 mala i srednja preduzeća i osam poslovnih udruženja i klastera, u vidu preduzetničke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata sa drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme kao i mogućnosti učešća na međunarodnim trgovinskim sajmovima.

“Ove aktivnosti su doprinele širenju poslovanja i stvaranju 487 novih radnih mesta kao i 159 radnih mesta na određeno vreme u 12 opština na jugu i jugozapadu Srbije,” rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Grgurević zahvalio je predstavnicima USAID-a što su prepoznali značaj razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) na jugu Srbije i što su ih, u saradnji sa RAS-om, podržali.

“Imajući u vidu da je Ministarsto privrede već nekoliko godina unazad strateški opredeljeno da pruža snažnu podršku razvoju sektora MSP, podržavamo i svaki vid partnerstva i projekte koji za cilj imaju afirmaciju preduzetništva u Srbiji”, rekao je Grgurević.

Korisnici projekta bili su: mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, udruženja i klasteri, mladi i žene, potencijalni preduzetnici i početnici u poslovanju.

Na panel diskusiji o rezultatima projekta, na kojoj su učestvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija i korisnici projekta, je rečeno da su kroz projekat: obezbeđene preduzetničke obuke za 380 korisnika, od kojih je 180 bilo mladih i žena; 71 malo i srednje preduzeće u vlasništvu mladih i žena dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme vredne više od 761.000 dolara, što im je pomoglo da šire poslovanje i budu konkurentniji; 80 malih i srednjih preduzeća učestvovalo je na 16 međunarodnih trgovinskih sajmova, što je dovelo do potpisivanja novih prodajnih ugovora vrednih oko 670.000 dolara; 82 mala i srednja preduzeća korisnika projekta usvojila su nove međunarodne standarde, što je omogućilo njihovim proizvodima da izađu na nova tržišta.

Pored USAID, partneri na realizaciji projekta bili su: akreditovane regionalne razvojne agencije, koje su nadležne za područje gradova i opština gde se Projekat realizuje, i to: RRA „Zlatibor“ iz Užica, RRA „SEDA“ iz Novog Pazara, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga - CRJPO iz Leskovca, i Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva, kojima su dodeljene zahvalnice.

 

VIDEO: https://www.facebook.com/USAIDSerbia/videos/1814328705278947/

 

photo by Viktor Ljevar