VESTI

Vlada usvojila treći paket mera podrške privredi i građanima

Feb 12, 2021

 

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi, vredan 249 milijardi dinara. Novi set mera podrazumevaće direktnu pomoć preduzetnicima, mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, podršku ugostiteljskom sektoru, hotelima, turističkim agencijama, sektoru prevoznika putnika i drumskog saobraćaja, kao i jednokratnu novčanu pomoć građanima i produženje garantne šeme u svrhu održavanja likvidnosti privatnog sektora.

 

U okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima, vrednom 249,4 milijarde dinara, prva isplata minimalne zarade za mesec mart 2021. godine biće izvršena 8. aprila, a naredne uplate uslediće u maju i junu.

Predstavljajući mere podrške Ministar finansija, Siniša Mali objasnio je da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije.

To je, kako je precizirao, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

shutterstock_1792496308.jpg

 

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani. Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će, za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a nakon toga biće preusmerena na račune zaposlenih. Ova procedura predviđena je s obzirom na to da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende. Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.

Ministar Mali je najavio da će u aprilu biti usvojeni zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći, navodeći da je naša zemlja za dosadašnje ekonomske mere za ublažavanje posledica COVID-19 dobila pohvale od MMF-a, Svetske banke i drugih institucija.

Prilikom predstavljanja novih mera podrške predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić objasnila je da će novi set mera pomoći u smanjenju negativnih posledica koronavirusa, očuvanju radnih mesta, i omogućavanju privredi da ne izgubi "kiseonik". Država je na ovom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine, ukazala je premijerka i dodala da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Do sada je Vlada sprovela dva tri paketa pomoći, a uključujući i ovaj poslednji, ukupna podrška države vredna je 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.