VESTI

Улагања компанија из САД у Србији и тренд раста: Видљиве значајне инвестиције у дигитал и ICT сектор

May 27, 2021

 

На панелу „Како подстаћи америчке инвестиције у Србији“, у организацији Business Info Group, у име Развојне агенције Србије (РАС) о инвестиционим потенцијалима Србије говорио је саветник за стратешка улагања Немања Јевтовић, који је истакао да је, уз истраживачко-развојну делатност, стратешка оријентација Владе, РАС-а и свих ентитета који се баве страним директним улагањима на националном нивоу, окренута ка привлачењу пројеката који спадају у високо-софистицирану индустрију и ка привреди заснованој на знању.

Нова економија/ Душан Ђорђевић

 

Говорећи о секторима у фокусу када је реч о инвестицијама и томе шта је остварено до сада на том пољу, Јевтовић је истакао да је ICT сектор један од најбрже растућих сектора, а простора за раст и развој и даље има. Како је напоменуо, Србија је за три године удвостручила извоз у ICТ сектору и да је „српски IT највећи нето извозник".

Разлози због којих је наша земља једна од оних које у свету привлаче највећи број страних директних улагања су бројни, међу којима пре свега политицка и економска стабилност, успех у привлацењу страних директних улагања, конкурентност земље, приступ талентима у Србији, приступ тржишту од 1,3 милијарде људи путем спољнотрговинских споразума, оптимална географска локација и бенефити и подстицаји – истакао је Јевтовић на овом панелу.

Шеф економског одељења у амбасади САД Берон Лобстајн изјавио је да је Србија добро напредовала и да се њена атрактивност мења, да многе америчке компаније улажу у Србију директно или посредно и да је у Србију из САД уложено око четири милијарде долара, а америчке компаније запошљавају 20.000 људи, што је охрабрујуће, „али може и више".

 

Нова економија/ Душан Ђорђевић

 

Председник Управног одбора АмЦхам Србија Зоран Петровиц рекао је да су амерички инвеститори дуго присутни у Србији и да су инвестиције „драматично повећали". Он је рекао да су нове инвестиције усмерене најпре у IТ сектор, да је важно да се регион повезује, и да је Србија можда мало тржиште за продају, али да је занимљиво тржиште за оне који желе да нешто производе и да извозе. Петровић је истакао да Србија има квалитетну радну снагу, да има релативно ниске трошкове пословања у поређењу са развијеним земљама, трговинске споразуме и са ЕУ и са источним земљама, и да ће у перспективи бити још америчких инвеститора.

У дигиталној економији и IT америчке инвестиције биле присутне и да се „задњих година види велико убрзање" у неколико категорија, казао је на панелу директор Инцијативе Дигитална Србија Небојша Ђурдевић. Он је истакао да су једна од тих категорија аквизиције домаћих технолошких фирми и те активности су, оценио је, „на нивоу водећих играча глобално". Друга категорија су, према његовим речима, инвестиције ширења капацитета развојно-истраживацких центара у Србији, а трећа категорија су директне инвестиције у технолошке старт-ап компаније у Србији.