U Čačku počela sa radom fabrika Vorwerk & Sohn

Jun 16, 2020

 

Nemačka kompanija Vorwerk&Sohn pokrenula je danas proizvodnju u Čačku. Iz fabrike u Čačku izvoziće se auto delovi za Audi, Dajmler-Krajsler, Folksvagen, Bentli, Ford i BMW.

 

Za dve godine u Čačku je izgrađena fabrika kompanije Vorwerk&Sohn od oko 45.000 kvadratnih metara, koja će proizvoditi  delove za auto-industriju. Trenutno fabrika zapošljava 175 ljudi, dok će do završetka finalne faze biti zaposleno oko 1.000 radnika.

Vrednost investicije u Preljini kod Čačka iznosi 60 miliona evra, a značajnu podršku pružio je grad Čačak, koji je uložio više miliona evra u izgradnju komunalne infrastrukture.

Početku rada Vorwerk fabrike prisustvovali su presednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, Direktor kompanije Nenad Medenica, generalni direktor kompanije "Forverk i sinovi" Jirgen Meler i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Direktor kompanije Nenad Medenica rekao je da je pre dve godine na mestu današnje fabrike bila livada, a danas su najmoderniji fabrički pogoni. On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću, što su omogućili brzu realizaciju celog projekta. Takođe, zahvalio se svim zaposlenima i kolegama iz cele grupe "Forverk i sin".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je koliko je važan ovaj dan za Čačak i celu Zapadnu Srbiju, jer predstavlja budućnost, posebno mlade ljude koji rade i koji će raditi tu.

Srbija se postarala da privuče Vorwerk. U našem interesu bilo da privučemo ovu veliku porodičnu kompaniju i u našem je interesu da Vorwerk radi ovde i da sutra gde god da vidite poznate automobile, da ceo svet zna da to prave ljudi iz Čačka, iz Srbije“, kazao je Vučić.

On je dodao da se očekuje još veći priliv stranih investicija u Srbiji, i da će ih još više biti iz Nemačke jer su oni su siguran partner i oni dolaze ovde na duži rok, da ostanu decenijama i unapređuju posao.

Jirgen Meler, generalni direktor nemačke kompanije, naglasio je koliko je ponosan na sve što su do sada ovde uradili, na količinu savremene tehnologije koju su implementirali u Čačku u proteklih nekoliko meseci. Podvukao je to da je reč o da je osnovnoj investiciji od 60 miliona evra, kompleksu od 45.000 kvadratnih metara, od čega je oko 40.000 proizvodnog pogona i da će u planu zapošljavanje preko 1.000 ljudi.

Dobra je bila odluka što smo se opredelili za Srbiju, a još bolja što je to Čačak. Čačak ima izuzetnu lokaciju, a zahvaljujući novom autoputu za manje od sat vremena stižemo ovde sa aerodroma. To je nešto što je izuzetno doprinelo ovom uspehu“, zaključio je Meler.

Iz fabrike u Čačku izvoziće se auto delovi za Audi, Dajmler-Krajsler, Folksvagen, Bentli, Ford i BMW napravljeni od plastike, gume i metala. Planiran izvoz do kraja ove godine iznosi 10 miliona evra, a cilj je da se do 2025. godine višestruko poveća i dostigne cifru od 150 miliona evra.