NEWS

TAKMIČENJE START UP IDEJA

May 17, 2017

Beograd 17.05.2017. godineDanas je u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije u partnerstvu sa Institutom „Mihajlo Pupin“ i „Kućom Klastera“ iz Niša, održano takmičenje START UP IDEJA, na kojem su mlade preduzetnice pokazale svoje inovativne ideje. Takmičenje je organizovano u okviru projekta „Podizanje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP za uključivanje u lance dobavljača“, finansiranog od strane Razvojne agencije Srbije.

Takmičarski timovi „Majstoriša”, „Musketarice”, „Naš vrtić”, „Zdravstveni turista” i „Mali Jastrebac - velika priča”, predstavili su svoje radove pred stručnim žirijem u sastavu: Prof. dr Zvonko Brnjas - Beogradska bankarska akademija, Dr Sanja Popović Pantić – Institut „Mihajlo Pupin“ i Udruženje poslovnih žena Srbije, i Tamara Ilić – Nemačka organizacija za međunarodnu saradanju-GIZ. U jakoj konkurenciji pobedio je tim „Musketarice“ sa projektom „Kuponocikl“, koji je nagrađen knjigom „LEAN START- UP“ i daljom besplatnom edukacijom.

Cilj projekta je unapređenje inovacionih i poslovnih kapaciteta u preduzetništvu i podizanje nivoa njihove konkurentnosti, kako bi se na adekvatan način uključili u lance dobavljača i time obezbedili bolji pristup i plasman roba i usluga kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Pokazalo se da je interesovanje i potreba za ovakvim programima edukacije izuzetno velika, a kao što smo sada imali priliku da vidimo, polaznice su mnogo toga naučile i sposobne su da sada to primene i u praksi. Imajući sve ovo u vidu potrudićemo se da uskoro ponovo organizujemo ovakve i slične besplatne edukacije za preduzetnice – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i članica stručnog žirija koji je ocenjivao takmičarke.

Nakon uspešno realizovanih Start-up treninga za preduzetnice, na kojima su učešće uzele početnice u biznisu iz Niša, Novog Sada, Pančeva, Beograda, Soko Banje, Vranja, Aleksinca i Čačka, sa njima je započet program mentoringa, konsaltinga i koučinga. Sve preduzetnice koje su prošle obuku su podeljene u timove, u kojima su uz pomoć mentorki (iskusnih preduzetnica) radile na realizaciji poslovnih ciljeva. Na treninzima koji su koncipirani da pokrenu učesnice na interakciju, razmišljanje, kreativnost, usvojena su znanja o postavljanju ciljeva, analizi tržišta, pravljenju biznis plana, marketing mix-u, registraciji u Agenciji za privredne registre, šta su prihodi, troškovi, dobit, bilans stanja, bilans uspeha, korišćenje interneta i društvenih mreža u promotivne svrhe i dr. Nakon edukacije, takmičenje START-UP IDEJA je finale svih aktivnosti i jedinstvena prilika da timovi pred žirijem predstave svoje inovacione biznis ideje i dobiju verifikaciju ko je najbolje primenio stečena znanja. Ujedno je održan i Bazar ideja – izlaganje proizvoda učesnica takmičenja.

 
Mlade preduzetnice demonstrirale znanja koja su stekle na interaktivnim treninzima

 

Development Agency of Serbia (RAS )Supports and participates in the implementation of projects of international character

More

USAID - RAS Private Sector Development Project

More

Serbian Furniture Industry Conference, 08.11.2016.

More

Serbia’s Credit Rating Upgraded

More