Strateške investicione prilike za NR Kinu i Hong Kong

Jun 18, 2019

Predstavnici visokih delegacija Narodne Republike Kine i Hong Konga razgovarali su sa predstavnicima Vlade Srbije i vodećih srpskih kompanija o infrastrukturnim projektima i potencijalima za jačanje saradnje u narednom periodu.

Zajednička poslovna delegacija Narodne Republike Kine i Hong Konga boravila je u trodnevnoj poseti Beogradu i bila je posvećena razgovorima o mogućnostima saradnje i plasiranja investicija u Srbiji. U okviru posete organizovane su i posebne biznis sesije, sa ciljem da se gosti iz NR Кine i Hong Кonga upoznaju sa potencijalnim poslovnim partnerima u našoj zemlji.

Nemanja Jevtović, viši saradnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije, predstavio je članovima delegacije ekonomsku perspektivu i investicione mogućnosti u Srbiji, dok su predstavnici vodećih srpskih kompanija govorili o svojim infrastrukturnim projektima.

Jevtović je istakao da je strateški prioritet Vlade Republike Srbije i RAS-a podsticanje i sprovođenje svih privatnih inicijativa, odnosno investicionih projekata koji podrazumevaju kreiranje novih radnih mesta i novog privrednog ambijenta.

 “Ova delegacija i ovdašnja poseta matične Kine, kako oni kažu, i specijalne provincije Hong Kong veoma je važna i nimalo ne zastajkuje za prethodnim posetama, potogovo imajući u vidu da sve posete ovog tipa zapravo služe u formiranju jednog klastera, kako  infrastrukturno investicionog s jedne strane, tako i klastera koji podrazumeva privatne inicijative, odnosno one investicione projekte koji će podstaći i podići  našu privrede”, kazao je Nemanja Jevtović.  

Kako je naglasio, Narodna Republika Kina u poslednjih 10 do 15 godina doživljava ozbiljan rast i u visoko sofisticiranim industrijama, tako da je logičan sled da i u ovim industrijama, takođe, vidimo ogroman napredak poput onog u IT industriji, industriji koja podrazumeva dodavanje visoke vrednosti, Shared Service centrima i svim centrima vezanih za digitalnu transformaciju.

“Sve je više kompanija koje dolaze i osnivaju proizvodne pogone kod nas, traže mogućnost da uz proizvodni pogon koji je industrijskog tipa donesu visoku vrednost kroz istraživanje i razvoj i upošljavanje mladih talenata Srbije, kojih sve više ima i koji traže ovakve prilike da se dokažu u zemlji i svetu. U tom kontekstu možemo svakako očekivati nastavak ove istorijske šanse i prilike naše zemlje u odnosu sa Narodnom Republikom Kinom, sa težnjom da dovodimo i sprovodimo nove investicije”, rekao je Jevtović.

Na radnom ručku sa predstavnicima Saveta za trgovinski razvoj Hong Кonga rečeno je da je ekonomska saradnja veoma dobra i da osim infrastrukturnih, ima potencijala za širenje saradnje i u oblasti trgovine, usluga i turizma.

U sklopu ove misije Srbiju je posetilo 70 investitora i poslovnih eksperata iz NR Kine i Hong Konga.