VESTI

Srpski privrednici u Tirani

Dec 06, 2023

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbij organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na Međunarodnom privrednom sajmu "Tirana international fair 2023" koji počinje danas u Tirani i traje do 9. decembra

 

 

Međunarodni sajam privrede u Tirani, tradicijom dugom dvadeset godina, po broju izlagača i posetilaca je najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji. Sajam u Tirani, po profilu opšti, te se na njemu tradicionalno predstavljaju proizvodi poljoprivredne i prehrambene industrije, metalske i građevinske industrije,  industrije tekstila i nameštaja, automobilske industrije, visokih tehnologija, kao i usluga turizma.

Ove godine, u okviru nacionalnog štanda Srbije, predstaviće se 22 domaće kompanije metalskog sektora, prehrambene industrije, industrije tekstila, hemijske i industrije nameštaja: IGM MLADOST, TEHNOGAMA, TEHNOMARKET, STO POSTO, RUMAPLAST, BHK Greenhouse, MEGA SOLUTIONS, DVM industrijski kontrolni sistem, SIMPO, ELEKTROINDUSTRIJA „ELID“, ADECO, METAL-FLEX, ZASTAVA KOVACNICA, RAM INTERNATIONAL, JOMAPEKS, HRANA PRODUKT, FORTUNE COOKIES SAYS,  PIP FOOD GROUP,  GEROVIT, NELT, MODITAL i SITOPLAST.

Tržište Albanije sve je interesantnije za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa albanskim partnerima, a beleži se i znatan broj domaćih privrednih subjekata koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava. U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima „dvocifreni“ trend porasta, koji je nastavljen čak i tokom krize izazvane pandemijom virusom korona 2020. godine. Najznačajniji sektori za saradnju Srbije i Albanije su  poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska industrija, tekstilna industrija i industrija nameštaja.

Bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini između Srbije i Albanije, doprinosi i regionalna inicijativa, „Otvoreni Balkan“, čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Primena sporazuma koji se odnose na slobodno kretanje roba je  dovelo do značajnog skraćenja uvozno-izvoznih procedura i ubrzalo protok roba graničnih prelaza između Srbije i Albanije.

 

Katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.