VESTI

Srpske kompanije na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani

Dec 01, 2022

Međunarodni privredni sajmu u Tirani, koji se održava od 1. do 4. decembra okupio je izlagače iz 20 zemalja. I ove godine Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS) organizuju nastup 32 naše firme na Nacionalnom štandu Srbije

TIRANA, ALBANIJA – Srpske kompanije iz sektora metalske, elektro, hemijske, građevinske, drvno-prerađivačke i prehrambene industrije, farmacije i logistike, predstaviće narednih dana svoje proizvode i usluge na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani.

Na Nacionalnom štandu Srbije površine 326 m², predstaviće se: ALEKSANDAR MN, TEHNOGAMA, FEMAN, VALMAN, GEBI, RUMAPLAST, LEGAS GRUP, MILŠPED ALBANIJA, E-BOX LOGISTIC, NEVENA KOLOR, IGM MLADOST, ATM, POBEDA - MOTEL PREDEJANE, ASVEL PRO, WOODY WORLD, ZLATNI DELIŠES, FLUXTECHNOLOGY, MY SPOON, ČABAR PLAST, EXXOL, UNIPLAST, MTM Sirela, BIOLAND, TEHNOMARKET, PINK ćevabdžinice, CHEMOS, FRAGMAT-COR, ES KOMERC, REVITA, MLEKARA ŠABAC, SUNCE MARINKOVIĆ, STING, STANTECH.  Srpske kompanije tradicionalno učestvuju po 18. put, a na sajmu će predstaviti i članice INVEJ grupe iz Srbije. 

Sajam u Tirani je među najznačajnijim i najposećenijim manifestacijama u regionu i odlična prilika za privrednike da promovišu svoje proizvode, upoznaju nove trendove, unaprede postojeće poslove i steknu nove kontakte i partnere, kako iz Albanije tako i sa drugih tržišta.

Istovremeno, Albanija je značajno tržište za srpsku privredu. Proteklih godina beleži se  suficit u razmeni sa konstantnim rastom robne razmene. Robna razmena prošle godine bila je već za 23 odsto o u odnosu na 2020.  Spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci tekuće godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra veća vrednost od vrednosti razmene u istom periodu 2021.

Tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, a perspektivni sektori za intenzivniju saradnju Srbije i Albanije jesu poljoprivreda, prehrambena, metalska, tekstilna industrija, kao i industrija plastike i nameštaja.

 

Digitalni katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.