VESTI

Srbija – svetski lider u privlačenju SDI

Aug 03, 2017

Prema  najnovijem izveštaju fDIntelligence, ogranka Financial Times (FT) u konkurenciji 94 zemlje sveta, Srbija je zauzela prvo mesto po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija.

Kao najznačajniji razlozi uspeha Srbije navedeni su ekonomske reforme, koje su, između ostalog, uslovile skraćenje vremena potrebnog za registraciju kompanije i izdavanje građevinske dozvole. Takođe, Srbija ima i pristup jedinstvenom tržištu EU za svoje industrijske proizvode zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i zauzima 44. mesto na Doing Business listi Svetske banke.

Prema navedenom izveštaju, Srbija je u 2016. godini privukla 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine. Takođe, istaknut je i rast broja najavljenih projekata za 35% u 2016. godini u odnosu na godinu ranije. 

Indeks performansi meri atraktivnost jedne zemlje kao investicione destinacije, a posmatrano u korelaciji sa veličinom bruto domaćeg proizvoda.

fDIntelligence se u izradi indeksa služio metodologijom koju je razvio UNCTAD za ukupne direktne strane investicije i primenjuje se samo na grinfild ulaganja, a ne na integracije i akvizicije, kredite unutar preduzeća i druge forme prekograničnih ulaganja.