VESTI

SRBIJA NA II INVESTICIONOJ KONFERENCIJI U DUBAIJU PREDSTAVLJA PRILIKE ZA ULAGANJA U NOVE TEHNOLOGIJE U AUTOMOBILSKOJ, TRANSPORTNOJ I HEMIJSKOJ INDUSTRIJI

Dec 12, 2021

 

Razvojna agencija Srbije (RAS) i celokupan Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020, 13. decembra na Paviljonu Srbije u Dubaiju, organizuju drugu investicionu konferenciju koja će predstaviti prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije sa fokusom na električnu mobilnost, hemijske i industrije šinskih vozila. Rastući trend ulaganja u održivi transport, e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prilika su da se Srbija pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, te je Expo Dubai pravo mesto da se investitorima približe ova tri sektora i uspostavi kontakt za nova ulaganja.

 

Investiciona konferencija posvećena industrijama održava se u toku EXPO tematske nedelje „Znanje i učenje“, te u će u tom duhu konferenciju otvoriti Prvi potpredsenik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Učesnici i govornici  biće savetnici iz RAS koji će publici predstaviti razloge i prilike za ulaganje u projekte e-mobilnosti i transporta i sektor hemijske industrije u Srbiji, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić i predstavnici renomiranih kompanija iz segmenta transporta i hemijskoj sektora.

Sve popularnija tema E-mobilnosti i težnje na globalnom planu ka održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova usko su povezane sa automobilskom i šinskom industrijom koje predstavljaju ono što nazivamo sustainable (održivim) transportom. Rastući trend ulaganja u e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prostor su u kome Srbija može da se pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope. S druge strane, hemijska industrija sa dugom tradicijom još jedan je od segmenata koji otvara veliki prostor za ulaganja, i ima ulogu u stremljenjima ka održivom i zelenom razvoj kako unutar samih procesa proizvodnje tog sektora, tako i kao potpora drugim industrijama.

Ulaganja u inovacije u industrijama i e-mobilnost sa sobom donosi i unapređenje obrazovanja i nauke, saradnju privatnih tehnološki naprednih kompanija sa obrazovnim sistemom  i institucijama u Srbiji, a to znači ujedno kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva. Stoga će na konferenciji biti prisutni i predstavnici obrazovnih institucija, naučnih instituta iz Srbije, poput Mašinskog i Hemijskog fakulteta, Instituta Vinča, predstavnici Ministarstva koji se bave dualnim obrazovanjem i drugih, otvorenih za dalje povezivanje i saradnju obrazovnog i naučnog sistema sa kompanijama i potencijalnim investitorima.

Sa 80ogodišnjom tradicijom i vrednošću projekata od oko 2 milijarde evra od 2019. kojima je planirano otvaranje oko 43 hiljade radnih mesta, automobilska industrija u Srbiji sve više je usmerena na projekte visoko-tehnološkog karaktera, električnu mobilnost i održive vidove transporta i tehnološki napredne segmente sektora. Težnja konferencije je privlačenje pažnje dodatnih investitora iz sveta koji su spremni da u ovakve projekte. A kao deo teme održivog transporta, na investicionoj konferenciji biće reči i o proizvodnji u okviru železničkog transporta, navodi RAS.

European Green Deal“ (Evropski Zeleni Dogovor) Evropske komisije predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za 90% do 2050. godine. Prema „Strategiji održive i pametne mobilnosti“ Evropske komisije i njenim akcionim planom, Evropa je usmerena ka sve većem korišćenju železnice kao jednog od vidova pametnog, konkurentnog, bezbednog i pristupačnog transportnog sistema. To znači i da će rasti ulaganja u proizvodnju komponenti za ovu industriju, a Srbija može naći svoje mesto upravo u investicijama u ovoj oblasti“, ističe Dragana Krunić, Savetnica za komunikacije u RAS-u.

Nakon konferencije i u danima nakon događaja održaće se sastanci sa potencijalnim investitorima i predstavnicima zainteresovanih kompanija.

Investicione konferencije Srbije u okviru nastupa na manifestaciji Expo 2020 Dubai deo su celokupnog predstavljanje naše zemlje i sastavni deo biznis komponente nastupa Srbije na Expo-u koja uključuje i veliki broj aktivnosti, B2B susreta i događaja, biznis foruma. Ovo je druga po redu konferencija, dok se do kraja trajanja EXPO-a očekuju još tri investiciona događaja.