VESTI

Srbija na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru

May 05, 2023

Na sajmu privrede u Mostaru svoju izvoznu ponudu predstavilo je i četrnaest domaćih kompanija 

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na Nacionalnom štandu predstavile su se Galeb Metal Pack (proizvodnja metalnih zatvarača), Sweety Plus (proizvodnja zaleđenih domaćih torti), Gruža Agrar (projektovanje i postavljanje sistema protivgradne mreže u voćnjacima), Ekosan (proizvodnja biocidnih i veterinarskih proizvoda), MTM Sirela (proizvodi namenjeni mlekarskoj industriji, kao i proizvodnja potrošnog materijala za prehtambenu industriju), Podrum Pevac (proizvodnja jakih alkoholnih pića, likera, vina), Stanić (proizvodnja procesuiranog, upakovanog i zamrznutog voća), Maber Comerc (proizvodnja šporeta i peći na čvrsto gorivo, kotlova na pelet), Uniplast (proizvodnja i distribucija farmaceutske, kozmetičke i medicinske ambalaže), Wood Holz (dizajniranje, proizvodnja i prodaja ekskluzivne drvne galanterije), Nautilus (tuševi za plaže i bazene, senzorske slavine), DPS Klas Group (proizvodnja brašna), BHK Greenhouse (proizvodnja i montaža plastenika) i JOVIĆ VILJUŠKARI (proizvodnja viljuškara). 

Mostar tradicionalno početkom maja, u vreme održavanja Međunarodnog sajma privrede, postaje centar bilateralnih, političkih i privrednih susreta. Kako je zemlja partner ovogodišnjeg sajma Izrael, nerezidentni izrelski ambasador za BiH Galit Peleg, je otvorila 24. po redu sajam privrede. Svečanom otvaranju prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto,  prisztnima su se obratili i predsednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, kao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

  

Foto: TANjUG/PEĐA VUČKOVIĆ

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini. Na prostoru od oko 30.000m2 predstavilo se oko 800 izlagača iz više od 30 zemalja regiona i Evropske unije. 

Tržište Bosne i Hercegovine vodeće je izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koji je u 2022. godini dostigao vrednost od oko 3,3 milijardi evra i suficit domaće privrede od više od 840 miliona evra. Osim geografske blizine i pozitivnih trendova u obimu rasta robne razmene na tržištu BiH, mogućnosti za plasman domaćih proizvoda su značajne. 

U okviru sajma održane se edukativne radionice, konferencije, poslovni forumi i b2b susreti, na kojima su privrednici dobili priliku da razmene iskustva, prošire krug poslovnih poznanstava i unaprede poslovanje kroz sklapanje novih poslovnih ugovora.