VESTI

SOFI VOCE – dobitnik granta

Mar 27, 2017

Razvojna agencija Srbije (RAS) realizuje projekat ,,Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)’’ u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju (USAID), misija u Srbiji, koja finansira projekat. Partneri na projektu su regionalne razvojne agencije: Regionalna razvojna agencija Sandžaka-SEDA, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP), Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Regionalna agencija za prostorni plan i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.

          Cilj projekta je jačanje MSPP u odabranim regionima putem šireg povezivanja. Projekat se bavi unapređenjem razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sa ciljem povećanja prodaje, unapređenja izvoza i kreiranja novih radnih mesta.

          Jedan od vidova podrške koju projekat pruža korisnicima je i dodela bespovratnih sredstavan za započinjanje posla.

            Aleksandar Varaklić koji je nakon studija i stalne poslovne neizvesnosti u Beogradu spakovao kofere i vratio se u selo Sedobro kod Prijepolja jedan je od korisnika bespovratnih sredstava. Na šest hektara porodičnog imanja ima oko 1000 stabala šljiva, koje su Aleksandrovi roditelji zasadili, a sada mu, zajedno sa suprugom, pomažu u poslu.

Šansu da započne sopstveni posao video je kroz PSD USAID projekat, zahvaljujući kom je prošao set treninga koji su mu pomogli da provere svoju ideju i odluči se da registruje svoj posao - PR Sofi voće. Zahvaljujući značajnoj podršci USAID i opremi koju je dobio u iznosu od 7500$,  dokazao je da može pristojno da se živi i od gajenja i sušenja voća.  Razmišlja i o proširenju posla i sušenju još nekih vrsta voća i povrća. Podstičući dalji razvoj početnika u poslu, tim PSD USAD projekta je pozitivno ocenio Aleksandrove namere  i projekat ce podržati relizaciju iste sa nabavkom dodatnih mašina u istom iznosu i konkretizovanjem ideje o finalnom proizvodu - suva šljiva punjena orahom i zalivena medom.